Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 64

Utorak, 14 Rujan 2010 21:36

Vrijedne nagrade sa srednjovjekovnog sajma u Šibeniku

dodjela prve nagradeZavršena je manifestacija pod nazivom Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku koja se održala po šesti put.
Osim sudjelovanja više od 500 obrtnika, pripadnika srednjovjekovnih povijesnih postrojba i performera iz Hrvatske i inozemstva na njoj se okupilo i mnogo posjetitelja.

Za nas je zanimljiva i po tome što je na sudjelovanju, vrijedne nagrade osvojila naša Nelica Knežević vlasnica obrta za izradu narodnih nošnji i autohtonih suvenira.

 

Sudjelujete li prvi put na sajmu, kako ste se predstavili i za koje proizvode ste dobili vrijedne nagrade?

Na Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku sudjelujem od njegovog osnivanja do danas na različite načine. Prva godina je bila učenje, za sve sudionike, o modelima i izradama srednjovjekovnih odora. Moram se pohvaliti da moja realizacija desetak srednjovjekovnih odora otvorila put za kontinuirano sudjelovanje kao realizatora i izlagača. Na sajmu sam sudjelovala i u modnoj reviji izrađenih srednjovjekovnih odora 2009. godine i tada dobila 2. nagradu Sajma, za kapu Šibenskoga kraja.
Ovogodišnja 3. nagrada za isti proizvod potvrđuje njegovu originalnost i kvalitetu.

HUMANITARNA NOTA

Ovaj sajam je imao i humanitarnu notu. Na završnici sajma održana je aukcija dijela proizvoda izloženih na sajmu, a sav prihod o aukcije išao je četverogodišnjem Šibenčaninu Mati Braliću koji je slijep i čeka već četvrtu operaciju. Jedan od proizvoda koji je postigao najveću cijenu je i Vaših ruku djelo.

Da, radi se o košulji - košuja na pištanju - tunica dalmatica za koju sam osvojila prvu nagradu i koje je moje veliko veselje i iskreno iznenađenje jer istraživanja o tom proizvodu sam tek započela. Povijest ovog odjevnog predmeta seže u Ilirska vremena, zaboravljeni vez iz 19 stoljeća, te njeno znakovit svečani izgled daju joj za pravo, da bude dio današnjeg uvijek modernog klasičnoga odjevnog stila. Kvaliteta materijala, veza i stilizacije kroja, urodila je plodom prepoznavanja izvornosti i izvrstnosti kod komisije za ocjenjivanje.
Zadovoljstvo je tim veće, što su kvalitetna sredstva za košulju i kapu usmjerena dječaku Mati koji to treba.
Ovim putem želim zahvaliti udruzi Bagatin koja je velikim volonterskim radom sve organizirala na profesionalnoj razini .

 

mosnje_023

Vaši suveniri i narodne nošnje za koje ste dobili vrijedne nagrade vezani su za Šibenski kraj. Izrađujete li suvenire i nošnje iz ostalih krajeva dalmacije.

Izraditi narodnu nošnju svoga mjesta je početak priče.
Izučavanje etnologije je nužno da bi odjeća imala potvrdu u muzejskim uzorcima i pripovijedanju starijih osoba .
Nije teško uočiti da odijevanje u Vodicama utječe na okolinu kao i okolina , povijesna i industrijska događanja, utječe na odjeću u Vodicama.
Dalmatinski kraj ima svoja dva osnovna tipa nošnji: jadranski i dinarski tip
Dosada sam rekonstruirala i iz zaborava izvukla žensku nošnju Biograda n/m i mušku i žensku nošnju Knina. Izrađene su po tekstualnim zapisima i slikama slikara, koji su radili za etnografske muzeje. Nošnje Tisna, Jezera, Betine, Vodica, Šibenika, Zlarina, Prvić Šepurine, Tribunja, Skradina i Brodarice izrađivane su po sačuvanim uzorcima što uvelike olakšava izradu. Ponosna sam na izradu krožeta - prsluka za klapu Bunari uz potporu grada Vodica. Oni  su prošetali moje vezove gotovo svakom manifestacijom Dalmacije. Gradski vrtić Tamaris je za svoje edukacijske potrebe dobio sponzorstvo i realizirao ga u 5 ženskih i 5 muških dječjih nošnji u mojoj radioni. Ovim putem zahvaljujem žiteljima Vodica koji su svoje obiteljske radosti u Vodicama ili u Europi ukrašavali narodnim nošnjama iz moje radionice. Registar Hrvatske nematerijalne kulturne baštine je na 56. mjesto uvrstio Kapu Šibenskog kraja, pa tako i "Vodišku Kapu" 2008.godine, rame uz rame Sinjskoj alki, Paškoj čipki i Korčulanskoj moreški na osnovu mog istraživanja i elaborata pod mentorstvom Dr. Jadrana Kale, etnologa Muzeja grada Šibenika. Iste godine je Kapa Šibenskog kraja na Zagrebačkom jesenskom velesajmu Eko-etno paviljon, dobila priznanje kao najuspješniji etno proizvod. To je put kojim kreće i Tunica dalmatica – košuja.

SLIČNA MANIFESTACIJA U VODICAMA

Što mislite dali je nešto slično Srednjovjekovnom sajmu, moguće organizirati u Vodicama.

Vodice u svojoj turističkoj ponudi već ima niz događanja koji čuvaju kulturnu baštinu. To su klape Oršulice, Bunari, Godimenti i kulturna udruga Perlice. Srednji vijek je period kada su Vodice u nastajanju, bilo bi interesantno oživiti ga kroz već proslavljene Vodiške žudije, koji plijene svojom izvornošću sačuvanom iz srednjovjekovnih dana i proširiti ga gostima iz tog vremena, te time uveličati i produžiti Uskršnje blagdane. Bila bi mi čast sudjelovati u realizaciji takvog  promišljanja, tim više što su neki razgovori sa frontmenom Godimenata, gospodinom Danijelom već dali prve konture.

Zahvaljujemo se gospođi Nelici na ugodnom razgovoru i želimo joj puno uspjeha.

Atelier Venel
Obrt za proizvodnju i prodaju narodnih nošnji i autohtonih suvenira
Blata 47
22211 Vodice
Croatia

tel: 022 443 122
gsm: 098 19 73 556
098 19 73 557

 

Pročitano 5067 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.