Utorak, 03 Ožujak 2020 16:17

Vodičkim osnovnoškolcima ukazuje se na važnost pranju ruku, a stižu i posebni dezificijensi

Ministarstvo obrazovanja nedavno je poslalo preporuke svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama kako spriječiti moguće širenje koronavirusa. Naglasak je na razvitku higijenskih navika, odnosno pranju ruku. Evo kakvo je stanje u našoj školi.

-    Jedan od najvažnijih načina zaštite je pranje ruku. Stavili smo sapun i papirnate ubruse i to je ono koliko smo mogli napraviti u trenutnim uvjetima. Na satovima razrednika se razgovaralo na ovu temu te ukazivalo na važnost higijenskih navika i pranja ruku – kazala nam je Ivana Mikulandra, v.d. ravnateljice OŠ Vodice.

Crveni križ Vodice upravo izrađuje letke za vodičke osnovnoškolce s uputama o pravilnom pranju ruku, a trebale bi biti gotove tijekom dana.

-    Mi zasada održavamo higijenu s redovnim sredstvima. Škola je naručila i unaprijed platila posebne dezinficijense, no zbog njihovog trenutnog stanja na tržištu još ih čekamo. Čim stignu kreće dezinfekcija klupa, kvaka i svega ostalog – najavila je Mikulandra. 

Dezificijensi su naručeni 'zlu ne trebalo', a i za višu razinu čistoće. Iako, zasada su, prema uputama dovoljne i standardne mjere.

Među općim mjerama zaštite stoji i da je neophodno u organiziranom smještaju i boravku učenika, u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati:

-    mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola,

-    nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.
Uz pranje ruku, podsjeća se i na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

-    kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke

-    izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.
 

Više informacija

  • Headline: Crveni križ izrađuje im letke s uputama
  • Foto izvor: Pixabay
Pročitano 4184 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.