Nedjelja, 23 Srpanj 2017 09:13

Vodički vatrogasci: Triba biti malo lud da bi bija vatrogasac!

Kod vodičkih vatrogasaca nema pauze, od početka godine imali su čak 178 intervencija. Znatno povećanje osjeti se u svim mjesecima. Samo u srpnju do današnjeg datuma bilo ih je 24, dok ih je prošle godine u isto vrijeme bilo 17. Srećom, nijedne ni blizu onakve kakva je nedavno zadesila Split.

„Ono je strašno što se tamo dogodilo i pravo je čudo što nije bilo stradalih. Naši požari, iako česti, brzo su se rješavali, a u skorije vrijeme izgorilo bi maksimalno 100 hektara. No, moramo biti oprezni jer se i mi nalazimo na području s mnogo zapaljive površine", kazao je Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice.

Rade prema pravilniku iz 1994. kojeg bi trebalo prilagoditi današnjem vremenu. Nedostaje komunikacije među brojnim instituacijama, a privatni tereni se zapuštaju.

„Sad su problemi isplivali na površinu, no kad padne prva kiša bojim se da će se zaboraviti. Važno je raditi analize i preventivno djelovati", upozorio je Begić.

Ono što preporučuju svakom građaninu jest da održavaju svoje maslinike i zemljišta. No opet, i tu postoji problem, štiteći svoje, ne smiješ dirati u tuđe, a bor je postao korov koji se posvuda proširio.

„Mnogo je puteva koji su zapuštani. Iako, moramo zahvaliti Gradu koji u Javnu vatrogasnu postrojbu ulaže znatna sredstva. Konkretno, ništa nam ne nedostaje."

No, opreme nikad dosta. U posljednjih pet godina, otkako je osnovan JVP, uložilo se oko milijun kuna. Trošak intervencija od početka ove godine je 235 tisuća kuna, a u to, osim ljudi, spada oprema, tehnika, sredstva za gašenje...

„Godišnje nam pukne i preko 50 cijevi, što kolegama na slavonskom području ne ode ni u 10-20 godina. Slično je i s odjećom i obućom, a zaštita vatrogasca nam je najvažnija. U borbi protiv vatre izlažemo se groznim uvjetima", kazao je Begić.

  FullSizeRender_5.jpg

Dobrovoljno vatrogasno društvo raspolaže s dva vozila, dok ih JVP ima pet, a uskoro im stiže i novi pickup s hidrauličnim alatom za spašavanje unesrećenih osoba. Jer, vatrogasci nisu samo vatro-gasci, već kad god je potrebno i prva pomoć na cesti, u prometnim nesrećama, pri padu i ozljedama te prvi poziv u onom suprotnom od njihova zvanja – poplavama.

„Iako na papiru postoji, opuštenog godišnjeg kod vatrogasaca nema. Mobiteli su nam uvijek puni i uključeni, najviše metar od glave. Od nas 16, napravili smo organizirane smjene 4x4, a ona sljedeća uvijek je 'zlu ne tribalo' u pričuvi", istaknuo je Begić.

Biti vatrogasac je i neprestano učenje i prekvalifikacije uz iskustvo koje je presudno. A iz 'prve fronte' nagledaju se svega što je sastavni dio njihove misije spašavanja života i imovine.

„Tribaš biti malo lud da bi bija vatrogasac. No, opet, to je ljubav, a mi smo obitelj. Humanost, povezanost i organizacija naš su glavni moto. Eh, kad bi svi bili složni kao mi...!", skupno su nam kazali vodički vatrogasci. A u taj će se osjećaj zajedništva uvjeriti svatko tko zaluta u njihove prostorije.

„Za početak tjedna najavili su po nas loše meteo uvjete, no mi smo spremni, 24h dnevno, 365 dana u godini", poručili su.

Više informacija

  • Headline: TEŠKA SEZONA
Pročitano 6057 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 23 Srpanj 2017 09:17

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.