Petak, 30 Listopad 2015 11:24

Vodički Sirijac Nabil Bach Khojah: Nikada nisam požalio što sam doselio u Hrvatsku

Nitko od sirijskih migranta koji su od početka izbjegličke krize ušli u Hrvatsku nije kod nas ostao, a samo njih deset, od oko 270 tisuća koliko ih je ušlo od početka krize, zatražilo je azil u našoj zemlji, kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova. I dok je za njih Hrvatska samo tranzitni pravac na putu prema bogatijim europskim državama, portal ŠibenikIN objavio je priču o vodičkom Sirijcu koji nikada nije požalio što je doselio u Hrvatsku.

Nabil Bach Khojah, u Hrvatsku je došao još 1971. godine, a nedavno je proveo sedam dana volontirajući kao prevoditelj u izbjegličkom kampu u Opatovcu preko šibenskog Crvenog križa te je pričao s mnogim izbjeglicama iz Sirije kojima Hrvatske nije pretjerano atraktivna .

- Većina njih rekla mi je da ide dalje jer ima rodbinu u Njemačkoj, Švedskoj ili nekoj drugoj europskoj zemlji. Shvaćam da se u Hrvatskoj ne žele zadržavati jer znaju da će zbog loše ekonomske situacije teško dobiti posao, a i proces dobivanja vize je dugotrajan – priča Nabil koji naglašava kako su migranti u razgovoru s njim dosta hvalili Hrvatsku.

- Puno njih reklo mi je da zahvalim premijeru Milanoviću i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kojih su, zanimljivo, znali po imenu.

On sam kaže kako nikome ne bi savjetovao ostati u Hrvatskoj ili ne.

- Meni je tu super. Nikada nisam požalio što sam tu ostao jer da jesam, već davno bi se vratio. Ipak, svatko odlučuje za sebe i kroji svoju sudbinu- smatra vodički Sirijac.

On sam u Hrvatsku je prvi puta došao 1971. kada je upisao Građevinski fakultet u Zagrebu. U Studentskom domu Stjepan Radić upoznao je sadašnju suprugu Vodičanku Branku s kojom danas ima dva sina.

Nakon što su završili fakultet Branka i Nabil odselili su u Srijiju, ali Branku je brzo uhvatila nostalgija tako da su se nakon dvije i pol godine vratili u Hrvatsku, točnije u Vodice gdje žive i danas.

- Ipak mi fali Sirija i nadam se da će taj nesretni rat uskoro završiti kako bi se sa suprugom mogao vratiti. Svakom ratu mora doći kraj pa će i ovom – priča nam Nabil.

Kaže kako je sirijskom narodu u krvi pomagati te da je jednostavno morao ići pomoći svojim sunarodnjacima.

- Sirijci su jako velikodušan narod. Oduvijek su pomagali drugima, pa i izbjeglicama kad god su mogli. To je zemlja dobrih ljudi, ali nažalost rat je uništio jednu prekrasnu zemlju i prisilio ljude da je napuštaju. Ja tamo još imam vikendicu i komad zemlje gdje se jednog dana nadam vratiti – govori Nabil.

Hrvatsku je, kako kaže, zavolio kao i svoju rodnu Siriju.

- Kada me pitaju koja mi je zemlja draža, to je kao da me pitaju volim li više majku ili oca. Jednostavno ne mogu izabrati. Obje zemlje jednako volim. Rat je u siriji uništio veliku i lijepu zemlju, ali i ovome, kao i svim ratovima, mora jednom doći kraj – zaključuje Nabil Bach Khojah.

Više informacija

Pročitano 6485 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 30 Listopad 2015 11:26

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.