Četvrtak, 16 Siječanj 2020 15:48

Vodički ronilac upozorava: Žive periske više ne mogu pronaći u našem arhipelagu

Zaštićena populacija našeg najvećeg školjkaša periske u pojedinim dijelovima Mediterana ubrzo izumire, a prijeti joj nestanak i u Jadranskom moru. Sudeći prema zadnjim izvidima, u Vodicama žive više nema. Prvo im je prijetila ljudska ruka i zagađenje. Sada je za sve kriva jedna praživotinja.

-    Obavijestio sam Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 1. studenog o masovnom izumiranju periski u vodičkom arhipelagu. U lipnju je na našem području sve bilo u redu, a do kraja rujna teško se nalazila koja živa. Danas su izgleda sve pomrle. Kako je u Neretvi, tako je i u Vodicama, priča nam vodički ronilac Stipica Birin.

Razlog je jedna praživotinja, odnosno parazit Haplosporidium. Periskama ulazi u probavni trak, razmnožava se te se školjka više ne može zatvoriti. 

-    Periske su otvorene kako bi filtrirale more, a čim naiđe predator ona se zatvara. Ovako to ona više nije u mogućnosti te ju ribe i rakovi pojedu bez problema.

Veliku populaciju periski smo imali ispod dizalice na plaži Vrulje. Kad je bonaca mogu se vidjeti – sve su otvorene. Također, nakon prijašnjeg juga mnogo njih neživih smo mogli pronaći izbačenih na obalu.

-    To je sve krenulo koncem 2015. s Baleara u Španjolskoj. Počelo se širiti prema francuskoj obali i evo ovo ljeto je stiglo kod nas. Na cijelom području nema žive na dubini od 10 – 15 m, uskoro ću obratiti pažnju kako je na većim dubinama. 

Prije su ih vadila djeca i turisti, a sada su se zadnjih godina baš dobro proširile. Boćata voda baš im je pasala.
No, iako su zaražene, one neće poumirati isključivo zbog toga. Kako populacija u potpunosti ne bi nestala treba ih zaštiti tako otvorene od predatora. 

-    Isto kao što su se ljudi rekuperali od gripe i kuge, tako će i one, ali to je moguće ako pronađemo populaciju 30 – 50 komada koja bi se zaštitila pomoću sitne mrežice. Napravi se mala konstrukcija i stavi oko njih. Neki biolog iz Ministarstva bi trebao to napraviti, zaključuje Birin.

Ne može nitko predvidjeti koliko će ovo trajati, ali bi se uz taj program zaštite nešto moglo spasiti. Prijeti li taj parazit još nekim populacijama, još se ne zna.

Podsjetimo, ilegalno vađenje zabranjeno je još 1977. godine i nalazi se na popisu strogo zaštićenih vrsta RH te postoji propisana kazna od 500 kuna. Periska je najveći školjkaš Mediterana koji može živjeti čak 50 godine i narasti do 120 centimetara. Osim što filtrira oko 6 litara morske vode na sat, služi i kao stanište različitim organizmima. Unutar nje s njom u simbiozi živi i rak. Nekada se od njenih bisusnih niti proizvodila i takozvana morska svila.
 

Više informacija

  • Headline: Čovjek im je neko vrijeme prestao biti prijetnja, još u lipnju sve je bilo u redu
  • Foto izvor: Facebook
Pročitano 10089 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 18 Siječanj 2020 13:00

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.