Subota, 09 Svibanj 2020 14:33

Vodice se spremaju za otvaranje kafića, ali naši ugostitelji imaju još brojna pitanja

Ugostiteljski objekti u ponedjeljak počinju s radom. Brojni su konačno dočekali da ispiju prve kave. No, kako će to sve izgledati, koja su pravila i mjere? Naši ugostitelji s time se još hvataju u koštac, nadaju se da će sve dobro 'povatati' te da će ih sanitarne inspekcije barem pri počecima usmjeravati, a ne kažnjavati. Također, Gradu su poslali dopis s prijedlozima za olakšice i ukidanje određenih nameta i poreza.

-    U petak se nas 20-ak ugostitelja našlo da prokomentiramo nove mjere i što smo do sada napravili. Čekamo očitovanje Grada u kojem se nadamo da će se usvojiti naši zahtjevi jer nas čeka turbulentno razdoblje. Idemo iz zime u zimu, kazao je Mario Meštrov, vlasnik Virade.

Od Grada traže da im se naknade za javne površine i komunalne naknada ne obračunavaju dok je na snazi zabrana rada, a pokretanjem poslovanja računaju na popust od minimalnih 50 %. Isto vrijedi i za pomorsko dobro te za naknade firmi kojima je Grad osnivač. Traže oslobađanje spomeničke rente te ukidanje poreza na potrošnju od 3 %. Također, predlažu da se nakon sezone napravi procjena nakon koje bi se ustanovila potreba za još veće popuste ili pak ukidanje plaćanja.

-    Čekamo što će Grad odrediti, kakve će nam dati popuste i prema tome se odrediti. Prema ovim mjerama smo zaključili da se da raditi, kafići će otvoriti, a restorani će čekati malo veći priliv domaćih turista. Većinom će otvoriti početkom šestog mjeseca. 

Viradu će otvoriti u ponedjeljak popodne ili utorak ujutro. Što se tiče stolova i stolica, bit će ih za 50 % manje. Navodi da će goste upozoravati na razmake, koliko to bude u mogućnosti te se nada da neće trebati biti 'policajci'.

-    Ljudima nije strano da trebaju poštivati fizičku distancu, ali koliko vidimo po dućanima, jako ih je teško provoditi. Nadamo se da nas inspekcije neće kažnjavati nego ispravljati jer nije nam još sve u potpunosti jasno, no maksimalno ćemo se truditi da sve poštujemo, naveo je Meštrov.

Što se tiče restorana, oni će pak pričekati bolja vremena. Gulož još ne zna hoće li i kada otvoriti s obzirom na veličinu terase na kojoj prema mjerama sada može biti svega šest ljudi, odnosno tri stola po dvoje.

-    Nije nam jasno je li se metar i pol odnosi na razmak stolica ili od stola do stola. Čovjek kad sjedne raširi se za pola metra od stola, a nisu zarazni stolovi nego ljudi. Čekat ću da se sve stiša, a ako ne, morat ću na silu za mali broj ljudi, priča nam Damir Spahija, vlasnik bistroa Gulož.

Na stolu ne smije biti ništa kada gost dolazi, a naknadno mu se servira dezinficiran pribor, začini i ostalo. Kad odlazi dezinficira se stol i stolice, a stolnjak mijenja bez obzira na čistoću. No, nigdje nije navedeno – što sa zahodima?

-    Mora li se dezinficirati cijeli i on nakon svakog odlaska gosta? Ja kao konobar koji poslužujem ne mogu ih čistiti. Prema tome, trebalo bi zaposliti čistačicu koja će to nadgledati. Sve su preporuke ili je poželjno kao primjerice sa zaštitnim rukavicama, a nije definirano kako će to inspektor tumačiti, istaknuo je Spahija.

Sve u svemu, svi su puno zadovoljniji s novim mjerama za koje kaže da su bolje i od austrijskog modela. Na kraju sezone, skupljat će se poeni. U borbi za svakog gosta preživjet će najbolji. No, i na sve to mogu zaboraviti ako nam se dogodi neko malo žarište kao što se upravo događa na Braču koji se od virusa neće 'očistiti' barem mjesec dana.

-    Bez turista ne možemo ništa u restoranima. Planiram otvoriti početkom lipnja kad se malo smiri cijela ova situacija. Mislim da ništa stolova neću morati ukloniti jer su i do sada su tako stolovi bili postavljeni. Vjerujem da će se cjelokupna situacija kasnije poboljšati i da će biti dobro za sve nas. Da se sada otvore svi, to bi se razvodnilo. S naglim otvaranjima svih ugostitelja bilo bi puno minusa, a njih malo tko može pokriti, zaključio je Zoran Fistonić, vlasnik restorana Burin.
 

Više informacija

  • Headline: U ponedjeljak kava na najdražoj nam rivi
Pročitano 6066 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 09 Svibanj 2020 14:46

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.