Ponedjeljak, 02 Kolovoz 2010 18:01

Voće je većini Vodičana luksuz koji se ne mogu priuštiti

vodice-pijacaDa je voće i povrće na tržnicama u turističkim mjestima tijekom ljetnih mjeseci i nekoliko puta skuplje od onog koje se prodaje na tržnicama na kontinentu, znaju već i vrapci na grani. Prijašnjih godina ta je razlika iznosila nekih pedeset, šezdeset posto, međutim, istraživanje koje je nedavno proveo Nezavisni portal supermarketi.info pokazalo je kako su ovog ljeta cijene voća i povrća na vodičkoj tržnici u prosjeku čak 160 posto više nego na zagrebačkim tržnicama!

DRASTIČNA RAZLIKA U CIJENI

Lubenice, breskve, grožđe, dinje, marelice, paprike, pomidore i ostali arikli koji se nude na tržinici u Vodicama i stranim su turistima preskupe, a o domaćem stanovništu da ne pričamo. Stoga ne čudi što velika većina Vodičana voće i povrće kupuje u tamošnjim trgovačkim centrima u kojima su cijene znatno niže.
- Rijetko kupujem na pijaci, možda jednom u tjedan dana. Kada se zaželim čentruna ili grožđa odem preko magistrale do trgovačkih centara. Jest da voće u njima možda i nije najkvalitetnije ali tamo je kil čentruna tri, četiri kune, a na našoj pijaci deset kuna – kazala nam je gospođa Lucija, rođena Zagrepčanka koja već dvadesetak godina živi u Vodicama. Kako često boravi u rodnom gradu, pitali smo je za cijene na tamošnjim tržinacama. I ona nam je potvrdila kako je razlika drastična, pogotovo u cijeni voća, i pogotovo ljeti.
- Nevjerojatno mi je da je kilogram grožđa u Zagrebu čak 20 kuna jeftinije nego u Vodicama. Pa živimo u istoj državi, imamo iste plaće!? Znam da ovdašnji trgovci žele iskorstiti činjenicu da su Vodice turističko mjesto, da ljeti sve vrvi od stranaca, ali kao da zaboravljaju da ovdje žive i domaći ljudi, penzioneri kojima je mirovina tisuću kuna. Osim toga, turista ima i u Zagrebu, ali su cijene na pijaci razumne – ogorčena je gospođa Lucija, dodajući kako su na zagrebačkim tržnicama ne samo niže cijene, nego je i ponuda daleko veća.

NAŠE MUŠTERIJE ZNAJU ŠTO KUPUJU

Naravno, prodavači na vodičkoj pijaci imaju svoju priču. Jedan od njih kazao nam je kako je istina da su njihove cijene 'nešto' veće, ali s razlogom.
- To vam je isto kao s odjećom, ako želite kvalitetnu majicu kupit ćete je u nekom butiku i platiti je 300-400 kuna. Ako želite neku škart robu koja će izblijediti nakon prvog pranja, kupit ćete je u nekom kineskom dućanu za 20 kuna. Ne znam odakle je voće koje se prodaje na zagrebačkim tržnicama, ali znam da je ono koje se prodaje u trgovačkim centrima uvezeno tko zna odakle, uzgojeno u staklenicima – slikovit je prodavač na tržnici u Vodicama.
Djevojka sa susjednog štanda kazala nam je kako je svjesna da su njihove cijene možda previsoke, ali da nije istina kako žele na brzinu zaraditi.
- Mi se tijekom cijele godine mučimo oko uzgoja voća i povrća, svi koji se ozbiljnije bave poljoprivredom znaju koliko je to naporan posao. Naši kupci znaju kako je naše voće i povrće domaće, kako nije prskano svim i svačim, i stoga im nije žao za njega izdvojiti nešto više novaca. Ali da ima onih koji gunđaju, ima ih. Stranci nešto manje, doaći nešto više- zaključuje simpatična prodavačica.

Vijest i slika preneseni sa portala novog tjednika

Pročitano 4585 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.