Srijeda, 22 Studeni 2023 13:18

Vinarija Birin i Centar maslinovog ulja: Kandidati za Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati.

Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Iz Šibensko-kninske županije prijavljeno je sedam projekata.

U kategoriji Ruralna domaćinstva prijavljen je OPG Markoš s projektom Kušaonica sira Markoš, koja pruža gostima izniman gastronomski doživljaj uživanja lokalne kuhinje. Posjet kušaonici kreće obilaskom imanja i priča o povijesti obitelji Markoš, kako su započeli svoj put i kako ga slijede.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljen je Centar ulja sv. Ivan s projektom Centar ulja sv. Ivan, Vodice, gdje se kroz razgledavanje i priču kušaju različitie sorte maslinovog ulja, te najfiniji domaći sirevi i pršut.

U istoj kategoriji prijavljen je OPG LAURENTA Domagoj Živković s istoimenim projektom, a riječ je o kušaonici maslinovog ulja u kojoj se kuša domaćinovo maslinovo ulje u autohtonom okruženju s mnoštvom starih alata i artefakata.

Nastavno, u toj kategoriji prijavljena je Konoba Campanelo s istoimenim projektom, čija je kulinarska filozofija spoj tradicionalnog s modernim gdje tradicionalna jela oblače u novo ruho, ali i odraz suvremenog pristupa pripremi hrane u kojem svaki zalogaj nosi priču.

U kategoriji Vinski turizam prijavljen je OPG Birin s projektom Vinarija Birin - kušaonica, prvom vinarijom na području Vodica, u kojoj se godišnje proizvede preko 15.000 litara vina.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljen je Objekt za Robinzonski smještaj, vl.Florijan Žižić s projektom Krka fairytale village, bajkovitom selu u kojem se nudi smještaj u kućicama u obliku gljive, bundeve i dvorca, nešto novo i neobično ali atraktivno za goste željne mira i odmora.

U istoj kategoriji prijavljena je Udruga Lovari - Romska kuća s projektom Sarmva, koju ovi Romi u Maglenči rade na poseban i jedinstven način.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je TZ Grada Drniša s projektom FESTIVAL DRNIŠKOG MERLOTA - Drniš, koji l ima za cilj produžiti sezonu u ruralnim krajevima Šibensko-kninske županije te potaknuti proizvođače na bolje brendiranje svih autohtonih sorta vina.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.
Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Pročitano 1017 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Studeni 2023 13:39

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.