Petak, 24 Studeni 2017 19:11

600. Milenijsku fotografiju Šime Strkoman snimio u čast Faustu Vrančiću

Krenete li brojati od jedan do šest stotina, umorit ćete se!
Zamislite samo kako je onda dogovoriti, osmisliti, kreirati i ostvariti šest stotina milenijskih događaja, koji svaki sa svojom pričom predstavlja svijetu pripovijesti o gradovima u Hrvatskoj i Europi.

To nije moguće odjednom.

Milenijski pothvat traje, raste i cvijeta već osamnaestu godinu. Pripovijeda o marljivim, nesebičnim i poticajnim ljudima, predvođenih sa akademskim snimateljem Šimom Strikomanom. Zajedno su stvorili bogati Milenijski svijet fotografija i nezaboravnih druženja.

Šest stotina.

Kako li to doživljavaju Edita i Šime Strikoman. Na terenu, na vjetru, suncu, snijegu, kiši. On na dizalici, ona na tlu. Okruženi ljudima, znatiželjnim, razdraganim sudionicima milenijskih snimanja.
Čini se kako im se snimanje u gotovo dvomiljonskoj Budimpešti, jednom od divnih europskih gradova, mađarskoj prijestolnici, posložilo kao nagrada.
Nakon Praga, ponovno su krenuli su s Marijanom Borić sa HAZU, koja se radi na istraživanju rada znamenitih hrvatskih znanstvenika. Ugostili su ih Hrvati u Mađarskoj, manjina pod nazivom Hrvatska samouprava, te ustanova HOŠIG, Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom. Domaćin i organizator im je bio Zoran Marijanović.

Tema ponovno Faust Vrančić. Obljetnica 400 godina od njegove smrti, zaslužuje ovakvu milenijsku seriju.

Hrvatska samouprava na čelu s Ivanom Guganom, obilježava hrvatski tjedan u Mađarskoj, pa se je snimanje održalo kao dio programa. Pridružili su se, Ana Gojtan, ravnateljica HOŠIG-a, hrvatski predstavnik u mađarskom parlamentu Mišo Hepp, predstavnici hrvatskog veleposlanstva Marina Sikora i Silvije Majić.
Vatrogasci grada Budimpešte, odazvali su se, te kao iskusni milenijski vatrogasci, odradili snimanje dviju fotografija.

Prva u Mađarskoj, u divnoj Budimpešti, posvećena Faustu Vrančiću, zauvijek će ostati zabilježena kao 600. Mijlenijska fotografija Šime Strkomana, u čast Fustu Vrančiću, o kojem su kroz Hrvatski tjedan uz milenijski svijet, puno naučili članovi, učenici, polaznici HOŠIG-a i marljive, hrvatskoj tradiciji i kulturi posvećene zajednice Hrvata u Mađarskoj.

Pročitano 2980 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 24 Studeni 2017 19:15

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.