Petak, 11 Kolovoz 2017 14:43

Vijećnik Juričev Grgić: 'Nismo spremni za nove kiše, subvencija pražnjenja jama pomogla bi trenutnom rješavanju problema!'

Na današnjem aktualcu Gradskog vijeća, vijećnik Ante Juričev Grgić otvorio je goruće pitanje kiša i poplava koje uzrokuju izlijevanje fekalija iz septičkih jama. Iako mu je pročelnik Marko Lugović naveo niz projekata koji bi trebali riješiti problem, Grgić je do njihove realizacije predložio privremeno saniranje – kupnju kamiona cisterni čime bi se suvencioniralo njihovo pražnjenje.

„Uskoro kreće kišni period uz potencijalnu opasnost od poplava. Što smo poduzeli? Shodno tome, u ulici Blata postoji kanal fekalija koji se izlijeva direktno na Plavoj plaži, gdje se vijori Bijela zastava. Građani su neodgovorni, što zbog obijesti, što zbog lošeg financijskog stanja jer je redovno pražnjenje jama preskupo. Predlažem da komunalno poduzeće Leć pod ingerencijom Grada nabavi kamione cisterne čime bi se to suvnecioniralo", kazao je Ante Juričev Grgić, vijećnik kandidacijske liste grupe birača Liste našeg mista.

Pročelnik Lugović istaknuo je da se na tom cijelom kompleksu problema poprilično radi. Naime, do kraja godine Grad će se ponovno aplicirati na povlačenje sredstava iz Europske unije za dovršavanje sustava pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice, Srima, Tribunj.

„Uspješnim apliciranjem novac bi nam pristigao do početka 2019, a time bi se riješio veliki dio problema s oborinskim vodama i slijevanja fekalija u more", odgovorio je Marko Lugović, pročelnik za komunalne djelatnosti.

Također, od Hrvatskih voda zatražili su tri milijuna kuna da se riješe udarne točke unutar stare jezgre.

„Nažalost, još nemamo odgovora, no krenuli smo u sanaciju s vlastitim sredstvima. Nakon sjednice ćemo pokrenuti novi natječaj kako bi rješili probleme u Plimici koji uzrokuju plavljenje desetak kuća", istaknuo je Lugović.

Preuređenjem plaže definirane su i obrane od poplave, a Grad se još aplicirao i na program prekogranične suradnje s Talijanima prema kojem se od Europske unije traži pomoć za rješavnaje kompletne obalne crte, kako Vodica, tako i Šibenika.

„Očekujemo da bi za studijsku dokumentaciju tog dijela Vodicama pripao 'kolač' vrijedan 120 tisuća eura. Sve su to radnje koje idu u prilog po tom pitanju, no nažalost, ništa se ne može preko noći", zaključio je Lugović.

No, vijećnik Juričev Grgić odgovorom nije bio zadovoljan.

„Što to znači? Do 2023. ćemo se moliti da ne padaju velike kiše? Eto, napravili smo bazen u Herfrodskoj, a iz njega se konstatno šire neugodni mirisi, čak i sad dok su suše. Prema vašem odgovoru nismo spremni ni sad, a ni sljedećih šest godina. Sve ovo ovako prolazi dok se ne dogodi teški slučaj oboljenja ili čak smrti", replicirao mu je vijećnik Juričev Grgić.

Cijelo pitanje vijećnika i odgovor pročelnika pogledajte u videu ispod

:

Više informacija

  • Headline: S današnjeg aktualca
Pročitano 5747 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Kolovoz 2017 14:55

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.