Petak, 03 Travanj 2015 16:51

Veliki petak: Dan molitve i tišine ili noćnih klubova i narodnjaka?

Veliki petak: Dan molitve i tišine ili noćnih klubova i narodnjaka? Foto: Ilustracija

Hrvatska se voli pohvaliti svojom katoličkom tradicijom, koja se ponekad u praktičnom životu i ne očituje. Navest ćemo primjer Velikog petka, dana kada se kršćani diljem svijeta spominju Isusove muke, razapinjanja i smrti. Iako spada u najsvetije dane liturgijske godine i prodire duboko u vjerničke duše, taj dan u životima mnogih kršćana predstavlja prigodu za ludi provod i zabavu, uz žestoku glazbu (narodnjake), plesačice i piće. Dobro je napomenuti da Katolička crkva na Veliki petak propisuje post i nemrs. - prenosimo sa portala Mir.hr

 

Uzmimo za primjer Grad Knin. Prema posljednjem popisu stanovništva, na teritoriju Grada živi 15.407 stanovnika, od čega je 14.952 kršćana (97.04%). Većina od ovog broja su katolici. Proporcionalno toj brojci, možemo brzo zaključiti da su i posjetitelji lokalnih barova i noćnih klubova u većini kršćani. Opet, većina su mladi.

Gdje je zapelo? Gdje se izgubio osjećaj za svetim? Zar i jedan jedini petak u godini kršćani ne mogu posvetiti Bogu na poseban način? Odgovornost se prelijeva s roditelja, preko svećenika na školu. U pitanju nije samo vjernička svijest i savjest, već formiranje budućih činitelja društva u cjelini. Društvo koje ne prepoznaje sveto u svojoj okolini često upada u opasnost samodopadnosti i egocentrizma, koji nužno vode u narušavanje temeljnih odnosa – bilo u obitelji, radnom okruženju, državi.

Dalje, uzmimo za primjer SR Njemačku – sve su savezne pokrajine prepoznale važnost Velikog petka na fenomenološkoj razini. Svoje građane, iako nisu svi kršćani, obvezuju na poštivanje viših vrijednosti, za koje se valja žrtvovati. Država brine o "pedigreeu" svojih građana, prepoznajući u kršćanskim vrednotama univerzalne vrijednosti koje valja utkati u biće vlastitog naroda. Stoga, svih 16 pokrajina na Veliki petak zakonom zabranjuju koncerte i javne proslave, ali i sportske događaje. Ta zabrana može trajati cijeli dan ili u točno određenim vremenskim terminima. U nekim saveznim pokrajinama zabrana se proteže i na subotu, a u pojedinim čak i na nedjelju do podneva. U praksi to znači da diskoteke i drugi klubovi tog dana ne smiju raditi, ili barem, ako rade, ne smiju dopustiti da se njihovi klijenti prebučno zabavljaju.

Vratimo se našem Kninu, u kojem vlasnici klubova i lokalni muzičari razmišljaju o dobrom provodu i još boljoj zaradi. Veliki petak nije im ni na kraj pameti. A grad i država stoje skršenih ruku, promatrajući kako im se pred nosom mladost drogira i opija; bez nade i vjere, bez ideala i snova... Knin nije usamljen...

Izvor: http://www.mir.hr/?p=715

Pročitano 4428 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.