Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 14:38

Velika Mrdakovica: budući arheološki park i zamašnjak nove kulturne turističke ponude Vodica

Župan Goran Pauk održao je danas konferenciju za novinare kako bi upoznao javnost o novim projektima sufinanciranim sredstvima Europske unije iz programa IPA Jadranska prekogranična suradnja.

Uz župana konferenciji su prisustvovali i njegov zamjenik Zoran Smolić, ravnatelj JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije Drago Matić, gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev, županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić i kustos antičke zbirke šibenskog muzeja Toni Brajković.

„Šibensko-kninska županija je jedna od sedam županija koja je imala mogućnost sudjelovanja u pripremi strateških projekata koji su aplicirani na IPA fond – Jadranska prekogranična suradnja. Osim hrvatskih županija tu su regije iz Italije, Slovenije, Grčke, Albanije, Crne Gore i Srbije. Riječ je o projektima koji se istovremeno provode u gotovo svim zemljama Jadranske regije i za koja su osigurana daleko značajnija sredstva, od 9 do 12 mil. eura po projektu. Naša županija sudjelovala je u izradi dva takva projekta i imali smo malo sreće ili dobru procjenu, oba projekta su među projektima koji će ovih dana započeti s provedbom. Potpisivanje ugovora se očekuje početkom 2014. godine.", kazao je župan.

Prvi projekt koji je jako zanimljiv za područje grada Vodica je Sustainable tourism management of Adriatic Heritage–HERA (Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom). Nositelj projekta je Zadarska županija. Trajanje projekta je 29 mjeseci 11/2013 do 3/2016. Ukupan broj partnerskih organizacija u projektu je 19.

Cilj projekta je razviti zajedničku prekograničnu platformu za upravljanje i promociju održivog turizma na jadranskom području baziranog na zajedničkom kulturnom nasljeđu. To znači da će se projekt baviti jednim od glavnih problema na ovom području, a tiče se nedostataka integriranog menadžmenta i strategije promocije kulturnog nasljeđa, te njene valorizacije. Predviđeno je uređenje pojedinih lokaliteta koji će biti nosioci zaštitnog znaka HERA, tj. radi se o pilot projektima razvoja putova kulturnog turizma. Na više projektnih lokacija će se urediti po jedan lokalitet kulturnog turizma, a na području naše županije to će biti lokalitet Velike Mrdakovice u zaleđu Vodica.

hera

Projekt HERA za našu županiju predstavila je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, koja je naglasila važnost ovakve prekogranične suradnje koja uključuje sve jadranske zemlje od Slovenije do Krfa i svoje zadovoljstvo dobivenim sredstvima u iznosu od 290 800 eura za uređenje ovog jedinstvenog arheološkog parka koji će biti zamašnjakom nove kulturne turističke ponude i razlogom produljenja turističke sezone u Vodicama.

-Postavit će se table, teleskop, izraditi mobilna aplikacija kojom bi se animacijom 'oživjela' povijest lokaliteta. Također, organizirat će se 'arheološki safari' kao jedna vrsta radionice te dva festivalska događanja, uprizorenje starorimskog pokopa i bakanalije koje su povezane uz berbu grožđa poljima u vodičkom zaleđu u rujnu – kazala je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

Izvor vijesti: Grad Vodice, Šibensko kninska županija, sibenskiportal.hr
Foto: Šibensko kninska županija

 

Pročitano 3356 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.