Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018 13:36

Trebamo li zaista cijepiti svoju djecu i koliko smo zapravo informirani o cijepljenju?

Naš sljedeći sugovornik porijeklom je iz Dalmacije točnije Vodica, a trenutačno radi kao direktor Odjela za istraživana Imunološkog instituta u Zagrebu, jednog od najstarijih proizvođača cjepiva na svijetu. Poznat je po tome da je svoje mišljenje o koristi i štetama umjetnog stjecanja imuniteta cjepivima u igli iznio 2009. godine kao član Nadzornog odbora Imunološkog zavoda, a jedan je od rijetkih koji se usprotivio uvozu i distribuciji cjepiva za „svinjsku gripu" regulatornog tijela nekog proizvođača i/ili distributera.

Sudjelovao je na brojnim stručnim skupovima, dao preko 200 intervjua, a dva puta je bio ugošćen u EU Parlamentu. Također želimo naglasiti da je nedavno bio pozvan kao počasni govornik na prosvjednom skupu u Rimu u sklopu organizacije „Comvile" i svih ujedinjenih udruženja za slobodnu izbora na području Italije i naše regije gdje je javno iznio svoje mišljenje o svemu. Zanimljiva je informacija da je najveći otpor cijepljenja upravo u Dalmaciji, a Srećko Sladoljev će nam u našem intervju otkriti više informacija o tome što je interferon, je li se preporučuje cijepiti ili ne, negativne karakteristike koje po njemu donosi cijepljenje iglom, otkriva nam što o cijepljenju misli ostatak svijeta, kakva je budućnost Imunološkog zavoda te kakvo je opće stanje znanosti u Hrvatskoj.

Diplomirali ste biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, pohađali glazbenu školu i bavili se atletikom. Zbog čega je prevladala ljubav prema znanosti točnije imunologiji?

„Prevladala je moja znatiželja koja izvire iz životnosti. Stvari ne uzimam onako kako se čine za što trebate biti slobodni od dogmi. Možda je potrebno da „oči držimo otvorenima" razlog izbora da se bavim prirodnim znanostima. Glazba i sport su me uvijek pratili, a mogu reći da me prate i danas. S četrdeset godina sam se oduševio triatlonom i trenirao po dvaput dnevno. Bio sam čak i državni prvak, pobjeđivao na međunarodnim natjecanjima pa bih se usudio reći da sam se u apsolutnoj konkurenciji nosio s dvadesetogodišnjacima."

Što su interferoni (IFN)?

„Interferoni su signalne tvari pomoću kojih stanice „razgovaraju". Komunikacija se, pojednostavljeno, sastoji u tome da napadnute stanice zdravim stanicama dojavljuju što ih je zadesilo da bi pripremile obranu! Komunikacija se ostvaruje aktivacijom genskih „softvera" smještenim u staničnim jezgrama koji pokreću/ intenziviraju proizvodnju zaštitnih proteina. Ovo je tek mali dio opće interferonske komunikacije jer su u komunikacijskom repertoaru stotine gena. Istraživanja interferona godinama je u žiži znanstvenog interesa."

Koja je razlika između prirodnog interferona čija se proizvodnja sprječava i sintetičkog interferona koji se mnogo forsira u proizvodnji farmaceutske industrije?

„Postoji samo prirodni interferon. Bolje je reći interferoni jer ih je mnogo. Proizveden rekombinantnom tehnologijom samo je „interferonu slična tvar", a niti blizu moćan kao prirodni. Da bi ovaj farmaceustki „Frankensten" polučio (neke) učinke prirodnog interferona, koncentraciju mu trebate povećati desetke tisuće puta u usporedbi s prirodnim. On dolazi s ozbiljnim nuspojavama, dok prirodni ne. Nazvavši ga „interferonom", farmaceuti su prirodi ukrali „brand". Imunološki zavod formulirao je prirodne interferonske pripravke ne slijedeći prirodu, nego rekombinantnu formulaciju koja traži upotrebu velikih količina aktivne tvari! Tako su uostalom radili svi. Čim više to bolje! Međutim nije tako.

Prije dvadesetak godina službeno sam zatražio da se provedu klinička istraživanja protuvirusnog djelovanja interferona s biološkim dozama, a probna liječenja poodmaklih infekcija HPV-om pokazala su učinkovitost ovakvog načina! „Lumeni" su se iščuđavali odakle mi takva „morska ideja", ako cijeli svijet radi drugačije!? Zapravo su se iščuđavali prirodi. Učili bi Boga što da radi. Umjesto da od prirode učimo, stalno joj „pametujemo".

Koji je razlog zbog čega nije nastavljena proizvodnja prirodnog interferona u Hrvatskoj i koje je vaše mišljenje o tome budući da postoji rješenje odličnog proizvoda protiv raznih virusa? Zašto se svijesno ne želi pomoći ljudima?

„Zato jer sam došao u sukob s „politikom" koja je izvlačila javnozdravstveni novac iz državnog posla s cjepivima. Iz poslovanja dviju državnih firmi gdje je Imunološki zavod nabavljao, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osiguravao tržište, preko privatnika izvlačile su se duple provizije! Kod ulaza i kod izlaza robe! Radilo se o milijunima za koje se službeno nije znalo. Znali su samo namješteni članovi Nadzorni odbor i ministarstvo koje ih je namjestilo. Ministarstvo zdravstva. To je razlog zašto klinička studija provjere i potvrde učinkovitosti bioloških doza interferona nije realizirana iako je bila dogovorena.

Ista količina proizvedenog interferona mogla je biti realizirana u deset tisuća većem volumenu lijeka. Izigran je i dogovor da se liječenje HPV-a interferonom stavi na listu plaćenih lijekova HZZOa. Oboljeli su za tretman privatno trebali izdvojiti desetak tisuća kuna umjesto da troškove snosi osiguravatelj. 2009.-te izbila je afera s cjepivom protiv „svinjske gripe". Radilo se o poslu preko 300 milijuna kuna s istim akterima i istom „tehnologijom" isisavanja novca. Nakon što sam izašao u javnost, suspendiran sam i proglašen narodnim neprijateljem.

Iza mene ostalo dovoljno zaliha interferona za proizvodnju lijeka do kraja 2012. g. Neposredno prije nego sam sudskom odlukom trebao biti vraćen na posao, tadašnji HDZ-ov direktor, inženjer prometa i bivši pomoćnik ministra Kalmete, zatvorio je odjel za proizvodnju interferona, rastjerao suradnike te razdijelio kapitalnu opremu kako se ne bih imao kamo vratiti. Karijeru sam nastavio kao šefić „praone" Imunološkog zavoda.

Dodijeljena mi je skučena soba s arhivom koju sam dijelio s dvoje kolega. Progon se nastavio sličnim intenzitetom po novom direktoru, HNS-ovom kadroviku i inspektoru rada. Taj je završno zabio čavle u „lijes" Imunološkog zavoda namještajući pod HNS-im političkim „kišobranom" stratešku tvrtku jednom privatniku. „

Postoji li alternativna metoda cijepljenja protiv ospica o kojima se u zadnje vrijeme dosta govori?

„Na žalost ne, iako bi se mogla ostvariti bolja."

Vaše mišljenje o cijepljenju protiv ospica. Da ili ne?

„Kratko i jasno – ne! Cijepljenje putem igle znanstveno je neispravno i medicinski neprihvatljivo. Uvodi nas u rizike disfunkcija imunološkog sustava. Autoimune bolesti znače doživotnu patnju. Inače, najbolja preventiva ospica, ozbiljne bolesti, naglašavam, SREDNJIH godina jest da ih se preboli u dječjoj dobi kada su bezazlene. Cjepiva protiv ospica su u ovom segmentu zdravstvene prevencije napravile nered i probleme.

Cjepivima poticani kratkotrajni imunitet, stvorio je generacije majki bez prirodnih protutijela protiv ospica, koja su se posteljicom prirodno prenosila u krvotok djeteta i štitila ga! To se shvatilo dvadesetak godina od uvođenja cjepiva kada je u Americi i Engleskoj neobjašnjivo porastao broj oboljele djece unatoč visokoj procijepljenosti. Majke štićene umjetnim imunitetom počele su rađati nezaštićenu djecu. Tek tada se u kalendar cijepljenja uvelo docjepljivanje. Ovdje želim skrenuti pažnju na notornu činjenicu da se masovno cijepljenje protiv ospica uvelo početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je smrtnost od ove bolesti iz razloga higijene, sanitacije voda i antibiotika prirodno pala 98%. U Engleskoj preko 99,5%."

Što biste savjetovali roditeljima koji si ni sami ne znaju odgovoriti na ovo pitanje bombardirani raznim informacijama iz medija?

„Mediji zasipaju roditelje informacijama od kojih se „diže kosa na glavi". Roditeljima ću dati savjet razotkrivajući pozadinu tih informaciju. Od četvero koji su u Srbiji umrli „od ospica", jedno dijete imalo je leukemiju, drugo je rođeno šest tjedana prije termina, nerazvijenih pluća, a ospice su se „nakalemile" na više uzastopnih upala pluća. Treći je bio tridesetogodišnjak koji je živio je u kućici od blata u nehigijenskim uvjetima. Kada je došao po pomoć, liječnici su mu dali Septolete, nakljukali antibioticima i – pustili ga kući. Ospice nisu ni prepoznali. Najzanimljiviji je slučaj preminule trudnice. Da bi se moglo raditi o ospicama zaključili su post mortem po Koplikovim pjegama, karakterističnim mrljama koje ostavljaju virusi ospica ulaskom u tijelo.

Ove pjege javljaju se u ranoj fazi dok se bolest razvija, a nestaju kada bolest erumptira. Kada je došla po pomoć, liječnici su zaključili da se radi o alergiji i „liječili" je kortikosteroidima. Misleći da liječe alergiju, zapravo su suprimirali imunološku reakciju protiv ospica i tako je usmrtili. Podatke sam dobio od liječnika iz Srbije. Neka roditelji zaključuju dalje."

Razlog zbog kojeg se ne slažete sa sadašnjim načinom cijepljenja iglom?

„Pogrešno kod cijepljenja iglom je to što se imunološka provokacija polaže duboko u tkivo na neodređeno, svakako duže vrijeme. Iz cijepnog „depota" mjesecima se mobingira imunološki sustav bez mogućnosti da on i poništi izvor provokacije. U cijepnoj tehnologiji koriste se „pojačivači" ili adjuvansi koji omogućavaju da se cjepivo u tijelo otpušta usporeno biološkim raspadanjem imunoprovocijrajućeg ili cijepnog „džepa".

Cijepna provokacija, pojačava opisanu interferonsku signalizaciju što dovodi do intenziviranja tzv. antigenske prezentacije, pojačanog prikazivanja dijelova staničnih struktura na površini stanica. Tjelesne stanice, njih deseci milijardi, programirane su da svoj identitet moraju stalno prikazivati imunološkom sustavu koji zna razlikovati „vlastito" od stranog. Međutim, ako prezentacija intenzitetom i trajanjem poprimi patološke razmjere, postoji rizik da vlastito bude prepoznato kao da je tuđe. Tada govorimo o autoimunoj reakciji koja je nepovratna. Na sličan način autoimune bolesti mogu se pokrenuti prirodnim putem tijekom snažnih i dugih infektivnih bolesti! To medicina dobro zna.

Cjepivom se simulira upravo takvo stanje! Sve se dodatno pogoršava docjepljivanjima. U Americi do desete godine djeca prime i pedesetak cjepiva koja iz višestrukih imunoprovocirajućih „fokusa" zajedno mobingiraju imunološki sustav i rade signalni kaos. Zbog ovog fenomena postali smo manje-više gotovo svi bolesni obzirom na nevjerojatnu pojavnost imunoloških preosjetljivosti na vanjske (alergije) ili vlastite strukture (autoimune bolesti)."

Postoji li razlika u cijepljenju sada i prijašnjih perioda?
„Jedino u tome što je cjepiva sve više i više. Današnje injekcije su tehnički savršenije, ali princip je isti."

1422477_742640939098338_1969011191_n.jpgdr. Srećko Sladoljev - Foto: Facebook privatni album

Koje je vaše mišljenje o budućnosti imunološkog zavoda?

„Moje je mišljenje da je Imunološki zavod propao. Još 2013. g. oduzete su nam proizvodne dozvole, ne zbog kakvoće završnih proizvoda, nego uvjeta proizvodnje. Prilikom inspekcijskog nadzora uvaženo je mišljenje djelatnice Medicinskog fakulteta iako nije bilo odlučno, a ignorirano mišljenje članice HALMEDa čije jest, a predložila je nastavak proizvodnji pod posebnim uvjetima. Proizvodnja krvnih pripravaka u Italiji slična je našoj, ali je nitko zbog toga ne zatvara. Sve je napravljeno da bi se dokapitalizacijom legalno namaklo 200 milijuna kuna strateškom partneru dogovorenom „ispod stola", a narod oduševljeno pljeskao. Lopovluk je spriječilo narodno komanditno društvo Visia Croatica čiji sam (jedan od) idejni začetnik.

Iako je Visia Croatica na tom natječaju pobijedila, SDP-HNSova Vlada natječaj je poništila bez obrazloženja! Od 2013. g. ne radimo gotovo ništa, za tekuće troškove i plaće „brine" se Državno proračun. U šali kažem kako je Imunološki zavod transformiran u Imunološki Sabor."

Smatrate li da će u budućnosti postojati prilika da nadležne institucije prepoznaju kvalitetu hrvatskog proizvoda na kojem su naši znanstvenici i Vi radili dugi niz godina odnosno mogućnost da svjesno više ne odbijaju proizvodnju prirodnog interferona?

„Prije pola godine pozvao me poznati investitor iz Turske u Istanbul radi obnove proizvodnje prirodnog interferona. Investira u Americi, njegove fotografije s Trumpom su posvuda. Nedavno je dobio koncesiju za gradnju autoputa Beograd-Sarajevo, a gradi i aerodrom na Cipru. Umjesto da se nakon pregovora u Beogradu vrati s delegacijom i predsjednikom Erdoganom u Tursku, došao je k meni u Zagreb! O tom susretu izvijestili su tek neki portali. Nitko od nadležnih na ponudu nije reagirao, a pisao sam i ministru!"

Koliko su ljudi u Hrvatskoj uopće informirani o cijepljenju?

„Ako pod informiranjem podrazumijevate zaglupljivanje, onda su ljudi u Hrvatskoj jako dobro „informirani"."

Što biste savjetovali budućim mladim znanstvenicima koji bi voljeli krenuti vašim stopama?

„Pa ja sam krenuo „stopama" našeg poznatog genetičara Miroslava Radmana čiji rad zaslužuje Nobelovu nagradu. „Mojim stopama" krenula je dr Lucija Tomljenović. Završili smo isti fakultet, isti smjer. Zbog istraživanja adjuvansa u cjepivima, Lucija ima ozbiljnih problema. Mladima bih poručio da traženje istine ljude čini slobodnima, ali i to da bi zbog istine mogli nastradati. Ali i citirao bih Aleksandra Nevskog, vojskovođu i velikog ruskog kneza, najvećeg u povijesti Rusije, sveca Ruske pravoslavne crkve kad kaže kako "Bog nije u sili, nego u istini."

Koje je vaše mišljenje o znanosti u Hrvatskoj?

„Za temeljna znanstvena istraživanja, osim ideje, trebate i ozbiljna sredstva kojih Hrvatska nema. Hrvatskoj trebaju primijenjena istraživanja. Fundamentalna istraživanja u timovima mogu raditi i prosječni znanstvenici. Za primijenjene stvari trebate najbolje."

Želim znati više

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku gdje Srećko Sladoljev govori na navedenu temu na skupu u Rimu održanom u sklopu organizacije „Comvile" i svih ujedinjenih udruženja za slobodu izbora na području Italije i naše regije. Važna je informacija da su prošle godine na ulice većine gradova Italije izašle stotine tisuće ljudi koji su jasno izrazi svoje mišljenje zbog uvođenje zakonske obveze u Italiji.

www.facebook.com/VakcineINFO/videos/1478388228937386/?fref=gs&dti=204234299684425&hc_location=group

Autor: Marina Jakšić

Više informacija

  • Headline: dr. Srećko Sladoljev
  • Foto izvor: Snimka zaslona HRT
Pročitano 10866 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018 13:43

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.