Četvrtak, 09 Lipanj 2022 20:55

Stižu sezona i turisti, ali i pojačana potreba za zdravstvenim uslugama. Je li turistička ambulanta izvedivo rješenje?

Turistička mjesta na Jadranu u kojima za ljetnih mjeseci broj turista višestruko premašuje uobičajen broj stanovnika bore se s problemom pojačane potrebe za zdravstvenim uslugama. Iz tog razloga turistička ambulanta za vrijeme sezone u mjestima i gradovima kao što su Vodice navodi se kao logično rješenje koje bi smanjilo pritisak na naše liječnike. No, je li ono izvedivo?

Liječnici tvrde da su godinama opterećeni dolaskom turista u ambulante. U vodičkoj ambulanti znalo bi biti po više od 20 turista dnevno po ordinaciji koji bi zatražili liječničku pomoć što bi stvaralo veliku gužvu.

- U našoj ambulanti imamo pet liječničkih timova, a od toga četiri tima u skrbi imaju oko 2000 pacijenata. Svakodnevno imamo preko 100 kontakata. Ne znam gdje i kako 'ugurati' dodatne pacijente – priča nam vodička liječnica Divna Bračić.

Dvije godine bore se s pandemijom, dežurstvima u Covid ambulantama, testiranjima, a zdravstvena administracija sprema im nacionalne programe, sistematske preglede, prijave policiji... HZZO ih je Ugovorom obvezao da moraju skrbiti o takozvanim prolaznim pacijentima što redovno i rade tijekom godine, ali turisti su nešto drugo zbog velikog dnevnog broja dolazaka.

- Već smo dosta iscrpljeni, a rad s turistima nije jednostavan. Tu se radi i o strancima koji ne razumiju naš jezik, a često ne poznaju ni engleski jezik. Moramo biti izuzetno oprezni, a sve to iziskuje vrijeme koje 'krademo' našim pacijentima. Godinama ne koristimo godišnje odmore upravo zbog turista jer zamjene ne žele raditi u takvim uvjetima – naglasila je liječnica Bračić.

Prema Zakonu, turističke ambulante na obali i na otocima na Jadranu ugovara lokalna uprava i samouprava u dogovoru s turističkim zajednicama. Kako tvrdi liječnica Bračić, u dosadašnjim kontaktima s gradonačelnicima pokazana je izuzetno dobra volja.

- U ljetnim mjesecima kada broj gostiju premašuje uobičajen broj naših stanovnika pojačana je i potreba za zdravstvenim uslugama. Turistička ambulanta tu se nameće kao logično rješenje što smo godinama pokušavali realizirati, ali nailazili bi na niz problema. Osim što formiranjem hitne reanimacijske ambulante nemamo adekvatne uvjete, danas je nemoguće pronaći tim liječnika i medicinske sestre ili tehničara koji bi pristali raditi samo sezonski – kazao nam je Ante Cukrov, gradonačelnik Grada Vodica.

U vodičkoj ambulanti postoji pet liječničkih timova obiteljske medicine što je ujedno i najveći broj timova u Šibensko-kninskoj županiji, a veliki iskorak u pružanju medicinske skrbi ostvaren je formiranjem hitne reanimacijske ambulante s pet timova koji su dostupni 24 sata dnevno, a koje Grad Vodice sufinancira s oko 560 tisuća kuna godišnje. Značajnim sredstvima osigurala se je daleko kvalitetnija i sigurnija medicinska skrb za naše građane, ali i goste. S tim se slaže i Joško Jurić, ravnatelj šibenskog Doma zdravlja.

- Turistička ambulanta kao takva nikad nije bila organizirana u Vodicama, za što pored pet timova obiteljske medicine i hitne pomoći 24 sata dnevno niti nije bilo potrebe. Turisti mogu zatražiti zdravstvenu pomoć u svako doba te nema potrebe za turističkom ambulantom. Također, nemoguće bi bilo pronaći zdravstvene radnike koji bi radili dva mjeseca u sezoni – kazao nam je Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik.

Pročitano 2761 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Lipanj 2022 20:58

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.