Subota, 16 Listopad 2010 22:19

Samo će nas tragedija natjerati na obnovu flote

thumb_tijatKako je moguće da u jednoj pomorskoj državi kao što je Hrvatska, u kojoj brodogradnja već neko vrijeme “plače” da nema posla, plove brodovi iz 1955. godine, to je pitanje javnosti i ministru mora Božidaru Kalmeti nedavno uputio Petar Baranović, šibenski dogradonačelnik i čelnik šibensko-kninskog HNS-a, ciljajući ponajprije na najstariji “Jadrolinijin” putnički brod “Tijat” koji plovi na liniji za Zlarin i Prvić, ali i na trajekt “Krčanka”, izgrađen prije 40 godina, koji održava prugu prema Kapriju i Žirju.

 

 

Baranović tvrdi kako su nadležna državna tijela dodijelila plovidbene svjedodžbe brodovima koji ne udovoljavaju sigurnosnim ni ekonomskim standardima. 

- Urađeno je to suprotno zakonima po kojima brodovi za prijevoz putnika ne smiju biti stariji od 35 godina. Vjerojatno je pronađena neka formalno-pravna “začkoljica”, jer je činjenica da takvi brodovi plove po cijelom Jadranu, a osim Jadrana, može ih se vidjeti još jedino na Filipinima i drugim egzotičnim destinacijama, upozorio je dogradonačelnik i dodao kako se stječe dojam da će samo tragedija prekinuti takvu praksu.  Ministarstvo mora osobito zanemaruje šibenske otoke, naglasio je Baranović, s čijim se stavom složio i Denis Barić, predsjednik Dalmatinskog saveza za otoke.  - Od ukupno 548 milijuna kuna namijenjenih ulaganjima u otoke, za otoke u Šibensko-kninskoj županiji izdvojeno je nešto više od osam milijuna kuna, dok su dubrovački, splitski i zadarski otoci dobili između 22 i 29 milijuna kuna, kazao je Barić. No, prigovaranje koje stiže sa šibenske adrese moglo bi se čuti i od bodula sa zadarskih ili dubrovačkih otoka prema kojima plove vremešni brodovi, trajekti i dvotrupci “bijele flote”. Iako je nesporno da do sada nije bilo ozbiljnijih havarija i, što je još važnije, ljudskih žrtava, ostaje činjenica da bi neki jadranski veterani mogli polako odlaziti iz brodarskog servisa, ali tijekom iduće godinu, dvije vjerojatno neće jer je prazna državna blagajna otežala i obnovu “Jadrolinijine” flote. Unatoč činjenici da pod zastavom državne kompanije ukupno plovi 51 brod prosječne starosti 24,5 godina, pri čemu je četvrtina brodova mlađa od 10 godina, Dubrovčani, otočani i njihovi gosti bi se otvoreno mogli potužiti da je još uvijek aktivan brod “Postira”, izgrađen 1963., koji plovi iz Gruža prema Elafitima, ili 39 godina star trajekt “Porozina” na relaciji Dubrovnik-Šipan.  I na zadarskom području plovi dio starijih brodova iz flote državne kompanije čijih je devet brodova izgrađeno prije 40 i više godina. “Jadrolinija” svoje nove brodove najčešće uvodi na linije na splitskom akvatoriju, pa tako njime plove trajekti “Jadran”, izgrađen ove godine, te “Marjan”, “Biokovo” i “Hrvat”, koji su s navoza skliznuli tijekom protekle dvije-tri godine. Ipak, i tu ima veterana poput “Šoltanke”, izgrađene 1971.

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Vijest prenesena sa www.slobodnadalmacija.hr

Autori teksta: MARINA JURKOVIĆ /  GORDAN ZUBČIĆ

Pročitano 4641 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.