Petak, 09 Rujan 2016 08:51

Razgovor s Brankom Juričev Martinčev: Potaknut ćemo demografski oporavak države i konačno zaustaviti iseljavanje mladih iz Hrvatske

Branka Juričev Martinčev nositeljica je liste HDZ-a u devetoj izbornoj jedinici i prema svojoj biografiji može poslužiti kao školski primjer moderne europske demokršćanske političarke, odnosno politike koju predstavlja novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. U politici nije od jučer budući da je u hrvatskom parlamentu odradila mandat od 2011. do 2015. godine. Više od 10 godina uspješna je gradonačelnica Vodica, a prije nego što je počela voditi taj grad, bila je na rukovodećoj poziciji u turističkoj agenciji Jadrantours, a kasnije savjetnica za turizam u državnoj upravi. Udana je i ponosna majka troje djece, a kako mnogi kažu, upravo ona predstavlja vjerodostojnost novog HDZ-a. Donosimo Vam razgovor koji je za portal Šibenik IN dala Branka Juričev Martinčev

 

Prvi ste na listi u devetoj izbornoj jedinici. To je, kazali ste već više puta, veliko priznanje vrha HDZ-a i predsjednika stranke Andreja Plenkovića?

To je velika čast i odgovornost. Nositeljica sam liste u izbornoj jedinici gdje stranka ima iznimno jaku političku snagu, a koju zovu i bastion HDZ-a. Moja čelna pozicija priznanje je radu HDZ-a Šibensko-kninske županije, mom gradu, ali i ženama u našoj stranci. Andrej Plenković je prihvaćao isključivo prijedloge s terena, a ja sam na županijskom odboru dobila najviše glasova. Upravo ta demokratičnost pridonijela je da budem na čelu liste.

Ankete pokazuju da će HDZ-ova lista u našoj izbornoj jedinici opet ostvariti dobar rezultat. Koliko mandata je, prema vašem mišljenju, realno očekivati?

Imamo veliku podršku članstva i birača. Realno je očekivati osam mandata, međutim ima dosta graničnih glasova. Ipak, najbolje će biti ankete 11. rujna, a na nama je da učinimo sve kako bi građanima približili naš program i naše prijedloge. Naš prijedlog za premijera, gospodin Andrej Plenković, najbolji je izbor i on može učiniti najbolje za život svih nas, naših obitelji, mladih i naše djece.

HDZ je na izborima odabrao slogan 'vjerodostojno'. Što to znači?

Vjerodostojni su i kandidati i program koji smo ponudili građanima. Kandidati na listama imaju velikog znanja i iskustva. Mada HDZ ima još puno kvalitetnih ljudi koji se nisu mogli naći na listama, a koji će trebati kako bismo proveli program. Na listama su branitelji, diplomati, liječnici, ekonomisti, dugogodišnji župani, gradonačelnici, načelnici, pročelnici... i uvjerena sam da će kvalitetno zastupati ljude iz svih naših krajeva. Program su radili naši najbolji stručnjaci. Nakon što su u ovo kratko vrijeme vidjeli što se sve u Hrvatskoj može učiniti, a što to našim građanima prioritetno treba.

Vratimo se mi na Vodice. U vašem mandatu Vodice su postale progresivan turistički grad, ali i mjesto ugodno za život...

Trudimo se učiniti što više i što bolje. Postali smo pravi mali grad koji svojim građanima sad nudi od jaslica, cjelodnevnog boravka, pedijatra, dostupnost svih institucija HZZO, Mirovinskog, HZZ, FINE, u Vodicama se rade i osobne i putovnice... Svake godine naš grad bilježi povećanje broja dolazaka gostiju i preko milijun noćenja. Grad Vodice dobija najveće ocijene i nagrade za transparentnost svog poslovanja. Trenutno su u izgradnjji i dva velika EU projekta. To su kanalizacijski sustav Srime-Vodice- Tribunj te izgradnja vodičke zaobilaznice.

Vodice su, dakle, grad poželjan za život. Kako Grad pomaže svoje građane?

Npr. za različite oblike pomoći roditeljima i djeci u ovoj godini izdvojit ćemo preko sedam milijun kuna. Svake godine izdvajamo sve više novca za te namijene, a ove godine slučaj je o 40 posto više sredstava. Brinemo se za djecu u zaleđu i na otoku. Imamo vrtić u Čistoj Velikoj, a financiramo i igraonicu na otoku Prviću. Svi studenti koji ispunjavanju uvjete po pravilniku, dobivaju stipendiju, a također oslobađamo plaćanja vrtića sve obitelji koje imaju četvero ili više djece... Tako s ponosom ove godine Grad Vodice može reći da ima jedan razred više prvašića i jedan razred više petaša nego prošle godine.

hdz28.jpg

Potičete li gospodarstvo?

Potičemo razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, ali i OPG-ova. Ove godine dodijelili smo potporu za 16 takvih. Od 2009. godine sufinanciramo kamate na kredit određenim aktivnostima kod poduzetnika. Motiviramo restorane i hotele koji posluju cijelu godinu tako da ih oslobađamo dijela plaćanja naknada Gradu.

Kakva je situacija s gradskim proračunom?

Racionalno trošimo sredstva, odnosno trošimo samo koliko možemo. Od kamata na oročena sredstva, od kada sam na čelu grada, uprihodovano je 1,9 milijuna kuna.

U Hrvatskom saboru bit ćete glas Vodičana, ali i svih birača iz devete izborne jedinice koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, te dio Splitsko-dalmatinske županije. Zašto bi birači trebali zaokružiti listu kojoj ste vi na čelu?

HDZ je u ovo kratko vrijeme pokazao da zna i da može. Da nije raspuštena Vlada, rezultati bi bili još i bolji. Naime, smanjili smo deficit države, a zaslužni smo i za brži rast BDP-a od očekivanog. Kao što sam već naglasila, imamo izuzetno kvalitetan program i stručnjake koji će ga provoditi. Garancija smo daljnjeg gospodarskog rasta, demografskog napretka i društvene pravednosti u Hrvatskoj i zato birači trebaju zaokružiti listu broj devet.

U ovoj predizbornoj kampanji izbjegnute su ideološke teme pa su primarne gospodarske. Kako HDZ planira Hrvatsku gurnuti naprijed?

Ne smijemo zaboraviti da naša zemlja ima itekako velike resurse i prostora za pametna ulaganja. U funkciju ćemo staviti neiskorištenu državnu imovinu, olakšat ćemo poslovanje poduzetnika, ubrzati administrativne procedure i ukinuti namete koji doslovno guše naše gospodarstvo, zaštiti ćemo domaću proizvodnju. Poticat ćemo nove i kvalitetnije ponude u turizmu i time produljiti turističku sezonu, te tako stvoriti uvjete za nova radna mjesta, povećanje plaća i mirovina. Posebno ćemo se pobrinuti o mladima, obiteljima, socijalno ugroženima, braniteljima, ali i blokiranim građanima.

Jedna tema dosta odskače. To je demografska obnova. O njoj se jako puno priča jer, osim bijele kuge, Hrvatsku je zahvatila i pošast iseljavanja iz države...

Bez da odlučno radimo na demografskom napretku, zapravo sve ostalo nema smisla. Naime, što će nam ceste, vrtići, škole, poslovne zone, hoteli... ako ne bude djece. Demografska obnova osnova je našeg programa, a upravo ćemo je usko vezati uz rast gospodarstva i regionalnu razvojnu politiku. Kandidati s naše liste imaju sveukupno 38 djece i vjerujem da će najbolje razumjeti probleme koje imaju mladi i mlade obitelji.

Ukoliko dobijete vlast, što planirate napraviti po tom pitanju?

Potaknuti demografski oporavak države i konačno zaustaviti iseljavanje mladih iz države. Motivirat ćemo mlade ljude za ostanak, kao i za povratak onih koji su se odselili. Uvest ćemo punu plaću i za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, osloboditi plaćanja doprinosa svakog poslodavca koji na neodređeno vrijeme zaposli osobu mlađu od 35 godina...a također planiramo donijeti zakon o pravima i statusu roditelja odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece koji će imati pravo na plaću. Naravno, poticat ćemo stanogradnju, sufinancirati kamate na kredite onim mladima koji žele graditi obiteljske kuće, osigurati dostupnost vrtića i škola, a obrazovanje uskladiti potrebama tržišta rada. Naš veliki problem je što se sada naša mladost školuje za dugogodišnje čekanje na Zavodu za zapošljavanje ili odlazak preko granice.

Definitivno, veliki planovi. Njihovu provedbu trebao bit voditi vaš novi predsjednik stranke, Andrej Plenković... Znači li novi predsjednik i ponovni, još jači razvoj Hrvatske?

Andrej Plenković je međunarodno priznat intelektualac, europski orijentiran političar, koji je okrenut budućnosti. On je uljuđen, tolerantan i uključiv političar što je pokazao u ovoj kampanji. Ima jako puno znanja, mudrosti i hrabrosti pa uopće ne sumnjam da će Hrvatska pod njegovim vodstvom ostvariti gospodarski rast.

Više informacija

Pročitano 5289 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 09 Rujan 2016 09:01

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.