Utorak, 11 Siječanj 2022 10:10

Ravnatelj bolnice Stipaničev za HRT: Situacija se mijenja iz sata u sat, nedostaje medicinskih sestara i smanjuje se hladni operacijski program

Imamo pet slobodnih respiratora u ovom trenutku, međutim za napomenuti je da smo jučer ujutro isto tako bili u situaciji da imamo četiri slobodna respiratora, pa smo već u podne bili u situaciji da je već zadnji popunjen. Situacija se mijenja iz sata u sat, naglašava dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije za HTV-ovu emisiju "Studio 4".

 

Teški su dani za pacijente i zdravstveno osoblje u šibenskoj općoj bolnici, zaraženih koronavirusom koji trebaju bolničku skrb sve je više; u jednom trenutku nije bilo slobodnog respiratora.

Stanje u Šibeniku

- U ovom trenutku u bolnici imamo 65 pacijenata na COVID odjelima, od toga je 19 pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja, a 15 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, takozvanom respiratoru. Jutros smo u nešto opuštenijoj varijanti, imamo pet slobodnih respiratora u ovom trenutku, međutim za napomenuti je da smo jučer ujutro isto tako bili u situaciji da imamo četiri slobodna respiratora, pa smo već u podne bili u situaciji da je već zadnji popunjen. Situacija se mijenja iz sata u sat, naglašava dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.

- Mi konstantno surađujemo s bolnicom u Kninu, njima šaljemo naše pacijente, tako da je taj kanal uvijek otvoren, a s drugim bolnicama još nije bilo potrebe za ostvarivanjem takve suradnje, dodaje.

Jesu li oboljeli cijepljeni?

- U ovom trenutku u jedinici intenzivnog liječenja od 19 pacijenata imamo dvije cijepljene osobe, ostali su necijepljeni, ističe ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.   

- Imamo velikih problema sa samim prostornim kapacitetima bolnice, svi ti odjeli su mali za pandemiju kakva nas je snašla, iz tog razloga prostorno organiziranje bolnice je poprilično zahtjevna stvar zbog toga što na jednom odjelu ne možemo smjestiti više nego 15-20 pacijenata, a svaki sljedeći odjel koji moramo otvoriti zahtjeva veliki broj medicinskog osoblja koje će se brinuti o tim pacijentima na novom odjelu. Tu se onda javlja i problem opreme, nije samo stvar u respiratorima kojih imamo ograničeni broj, nego je tu uključena i sva dodatna oprema koja mora biti na raspolaganju pacijentima uz sam respirator, upozorava dr. Kristijan Stipaničev.

- Bolničko osoblje isto tako obolijeva, jučer smo imali situaciju da nam 27 medicinskih sestara nedostaje za pokrivanje svih smjena, uz to valja napomenuti da je 35 do 40 sestara na bolovanju ili porodiljnim dopustima, tako da slaganje smjena, pogotovo kad pričamo o medicinskim sestrama i tehničarima je poprilično zahtjevna stvar svakodnevno. Reorganiziramo se svakoga dana, nažalost jučer smo morali donijeti odluku da kompletan hladni operacijski program opet smanjujemo, za sada će se održavati samo hitne operacije i na taj način preraspoređujemo zdravstveno osoblje na COVID odjel, gdje je u ovom trenutku najpotrebnije, kaže Stipaničev.

Vlada li omikron u Hrvatskoj?

- Mi za sada samo još nagađamo da se radi o omikronu zato što su kliničke slike nešto drugačije, pacijenti brže završavaju u bolnici i brže zahtijevaju tu potporu respiratora, brže se "urušavaju". Iz tog razloga pretpostavljamo da radi o omikronu, makar to nisu crno-bijele situacije, vrlo vjerojatno se i delta i omikron miješaju, a za pretpostaviti je da je i gripa ušla u cijelu tu priču, objašnjava dr. Kristijan Stipaničev.

- Uz činjenicu da se pojavio omikron koji je znatno zarazniji od delta varijante imamo ovu epidemiološku situaciju, veliko opterećenje na sustav. Apeliram na sugrađane i stanovnike cijele županije da ipak smanje ta druženja, nose zaštitne maske i na taj način pomognu sami sebi, a time i nama da ne bude tako velik priljev pacijenata u bolnicu. U sljedećih nekoliko tjedna je za očekivati da će peti val doseći svoj vrhunac, zdravstveni sustav obično oko dva tjedna poslije osjeti nekakav pato, i onda možemo očekivati pad opterećenja na naš COVID odjel, zaključio je dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.

Pročitano 2900 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.