Utorak, 21 Travanj 2020 17:36

Pusti hoteli i još se ne zna kad će početi sezona: Radnici na Vladinim mjerama, ali što raditi s njima ako posla ne bude?

Hoteli diljem svijeta su prazni i suočavaju se sa svojom krizom zbog pandemije koronavirusa. Granice su zatvorene, a sezona se nazire na nekom vidiku. Postoji nada da bi turistička industrija ponovno mogla početi s radom od sredine lipnja s još neodređenim pravilima, a evo što o tome kažu direktori vodičke depandanse Arausa i Antonina te hotela Olypmia & Olympia Sky.

-    Trenutno nitko ne zna ni ne može znati što će biti s turizmom. Sve što se kaže je u sferi nagađanja. Postoje samo dvije mogućnosti, biti pozitivan i smatrati da će sve brzo proći ili misliti kako je priča o turizmu kakvu smo imali do sada gotova, priča nam Darko Bastić, direktor hotela Olympia & Oliympia Sky.

Svima će stizati naputci kako se ponašati s eventualnim gostima. No, teško je razmišljati o tome kako se još dugo neće moći okupljati veliki broj ljudi, da neće biti kazališta, koncerata, vjenčanja ili nogometnih utakmica.

-    Do sada smo imali 900 gostiju, sada će to vjerojatno biti trostruko manje. Čekamo što će biti. Radnici su nam svi na mjerama koje je donijela Vlada i svi su nam na broju. Piturajemo, čistimo, slažemo i čekamo bolja vremena.

No, nastavi li se ovakva situacija, kako svakodnevno upravljati sa 130 zaposlenika? Što raditi s njima ako posla nema? Ako ne bude sezone i prihoda sve je uzalud. 

-    Sve je bilo bazirano na masovnom turizmu. Pitanje je i koji će se gosti vratiti. U hrvatskom turizmu je 90 % bilo stranaca. No, optimistična je verzija i to da nemaju gdje ići nego tu. U Španjolskoj i Italiji je stanje loše. Ne mogu ni u Francusku, u Tursku moraju letjeti. Hrvatska ima prednosti dobrih autocesta i putovanja automobilom, zaključuje direktor Bastić.

Najoptimističniji scenarij nije izgledan, ali nešto bi sigurno moglo biti. Ipak, svi će se morati naviknuti na neke nove standarde, pad prihoda, ali i pravila ponašanja.

-  Prema trenutnim pokazateljima turistička sezona će biti znatno lošija, sa do 70% manje prihoda u odnosu na prošlu godinu. Trenutno nam je u fokusu uložiti maksimalne napore da zadovoljimo sve propisane mjere i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a tiču se sigurnosti za buduće goste i posjetitelje te naravno i sigurnost naših djelatnika - kazala je Roberta Rudan, direktorica turističkog sektora tvrtke Rudan d.o.o..

Oni su korisnici većine vladinih mjera za pomoć gospodarstvu uzrokovanu novonastalom pandemijom, a sve u cilju zadržavanja radnih mjesta. A dok ih koronavirus nije spriječio, naveliko su se pripremali za sezonu.

- Sada nam samo ostaje čekati popuštanje restriktivnih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa te relaksacija istih u smislu otvaranja graničnih prijelaza prema autodestinacijama - zaključuje Rudan.
 

Više informacija

  • Headline: Situaciju smo prokomentirali s direktorima vodičkih hotela, Robertom Rudan i Darkom Bastićem
Pročitano 6254 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.