Utorak, 11 Kolovoz 2015 17:44

Prvu medalju sam osvojila davne 1998. godine a nakon toga uslijedila su brojna natjecanja i uspjesi

U serijalu 'Mlade i uspješne' Šibenskog tjednika, objavljena je priča o Vodičanki Andreji Ivas, mladoj članici reprezentacije u kickboxingu, taekwon-do-u, tajlandskom boksu koja niže medalje u raznim natjecanjima.

Članak prenosimo u cjelosti

Kad si shvatila da je tajlandski boks ono čim se želiš baviti u životu?

Počela sam trenirati taekwon-do u matičnom klubu 'HBD Vodice' 1997. godine, zatim dvije godine kasnije i kickboxing. Odlaskom na kineziološki fakultet u Split, učlanila sam se u klub 'Marjan Split' i na poticaj trenera Petra Mijića, 2012. godine prvi put nastupila sam na europskom prvenstvu u muay thaiu, odnosno tajlandskom boksu. Trener Petar Mijić bio je predsjednik hrvatskog muay thai saveza pa mi je tako i predložio da se okušam i u ovom sportu. Zapravo, to se činilo kao logičan slijed od lakšeg kontakta u taekwondou do punog kontakta koji je dozvoljen u muay thaiu. Danas sam još uvijek hrvatska reprezentativka u sva tri borilačka sporta.

Je li bilo teško uskladiti školske obveze, treninge i privatni život? Koliko si često trenirala?

Jasno da intenzivni treninzi i odlasci na natjecanja traže svoje vrijeme pa je ponekad bilo teško uskladiti školske obaveze, posebno kroz srednju školu. Za vrijeme studija sve je to već išlo lakše, možda i zbog same činjenice da sam se navikla organizirati svoje vrijeme, ali i drugačiji način rada na fakultetu. Trenutno treniram u klupskoj dvorani 'Račice' u Vodicama. Redovni treninzi su pet puta tjedno, a pred veća natjecanja i po dva puta na dan. Trening uključuje rad na kondiciji, snazi, tehnici i sparing.

NAJDRAŽA MEDALJA

Kad si se počela natjecati? Jesu li ti neke medalje posebno drage?

Prvu srebrnu medalju sam osvojila u taekwondou 1998. godine u Poreču do 28 kilograma. Nakon toga, uslijedila su brojna natjecanja i uspjesi. Samo neka od njih bila bi juniorska svjetska i seniorska svjetska i europska prvakinja u taekwondou, juniorska svjetska prvakinja i seniorska svjetska viceprvakinja u kickboxingu te seniorska svjetska i europska prvakinja u muay thaiu. Teško da bih mogla izdvojiti ijednu medalju, ali recimo da ove medalje iz muay thai-a imaju svoju težinu s obzirom da je muay thai zahtjevniji i za mene još uvijek nova disciplina.

Što je sljedeće?

Upravo su u tijeku zadnje pripreme za svjetski kup u Bangkoku, putujem za 14 dana. Kao što sam već spomenula, treniram dva puta na dan. U početku sam radila na kondiciji i snazi, zatim na tehnici i na kraju su organizirani sparinzi, odnosno primjena naučenog u borbi. Naravno, osim dobro isplaniranih treninga, radilo se i na prehrani i adekvatnoj količini odmora. Režim nije prestrog niti se radi o dijeti, ali je neophodno tijelo opskrbiti potrebnim nutrijentima i nadoknaditi izgubljeno. Inače, upravo sam u srpnju obranila magisterij kineziologije. Idući korak bio bi stažiranje, ali razmišljam o nastavku na doktorskom studiju.

Dokad se planiraš natjecati u borilačkim vještinama?

Dobna granica je 35 godina. A što se mene osobno tiče, nemam neki određeni rok do kad se mislim aktivno baviti borilačkim sportom, ali ni ne razmišljam o tako skorom prestanku. Sve ovo radim iz osobnog zadovoljstva.

Više informacija

Pročitano 4573 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 11 Kolovoz 2015 18:24

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.