Petak, 26 Srpanj 2013 14:57

Prvić - otok tišine i skrivenih plaža

Svega 15 minuta vožnje brodom od bučnih Vodica stižete na otok tišine. Mir, zvuk cvrčaka i skrivene plaže aduti su koji s "mravinjaka" na plažama u Vodicama, na kojima treba tražiti mjesto za ručnik, vuku goste na Prvić, na prekrasnu plažu u Šepurinama. U dubokom hladu gosti zaborave na sve...

U špici sezone skupi ih se 1500. Stanovnika ima svega 340, a osam od deset ih je u mirovini. Škola je samo do četvrtog osnovne, nema zubara... Ako ste gledali hit-film "Svećenikova djeca", bit će vam jasna scena. To je to mjesto, tu je sniman. – Upravo tako i jest ovdje. Ni naš župnik don Božo Škember već dugo nije imao krštenje – kažu nam domaći. Filip Horvat (50), vlasnik hotela Maestral, u kojem je nekad bila škola, iz soba je izbacio televizore! – Amerikanci, Englezi i Južnoafrikanci u šoku su kad dođu. Oduševe se!

Tu je samo mir i tišina – kaže Horvat. Turisti su i avanturisti plivači koji plivaju između otoka u šibenskom arhipelagu, a bio je i jedan slavan gost. Inkognito. – Bill Gates bio je ovdje na malom pivu i nitko ga nije skužio – smije se Horvat. Radi se o skrivenom mjestu. I to na svjetskoj razini... Pušu i novi vjetrovi. – Imamo jedinstven wellness-centar, koristimo prirodnu kozmetiku od bilja poput smilja, metvice, maslinova ulja. Sami to skupljamo i proizvodimo, nastojimo biti samoodrživi – kaže Vanda Kljajo (39) iz udruge Otok.

Dva su mjesta, Šepurine i Prvić Luka. U potonjem novost. Memorijalni centar Fausta Vrančića. Šibenski plemić rođen 1551. odrastao je na otoku. Prvi je svjetski padobranac koji je skočio i, važnije, ostao živ. – Sjetio ga se premijer u pozdravnom govoru na proslavi ulaska u EU. Ostavio je vani velikog traga. Po njemu i stricu Antunu mi Hrvati poznati smo vani. Velika je stvar da ovako mali otok, od svega dva kvadratna kilometra, ima takav centar – kaže ravnateljica Ivana Skočić.

Inovator svjetskog glasa koji je prije 400 godina svoje ideje poput lančanog mosta, prsluka u kojem možete preplivati rijeku a da se ne smočite, mlinova ili vatrenih satova objavio u svojoj knjizi Machinae Novae, živio je čednim životom, a na kraju je postao i biskup. Faust je dizajnirao pravokutni padobran, kakav je i danas. Napisao je prvi višejezični rječnik na latinskom, talijanskom, njemačkom, dalmatinskom i mađarskom, ali i ratovao s likom iz popularne sapunice!

– Bio je tajnik kralja Rudolfa II., ali i vojni zapovjednik Veszprema. Čak je branio taj grad kada ga je napadao Sulejman Veličanstveni – otkrivaju nam Prvićani. Ozbiljan frajer jer za samo krivi pogled prema Sulejmanu letjele bi tada glave. Hrvat je tu borbu, međutim, preživio...

Izvor vijesti i izvorni link na članak VEČERNJI LIST

Piše: Srđan Hebar/VLM
 
Foto: Šime Strikoman

Pročitano 6878 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.