Utorak, 25 Veljača 2020 14:33

Provjerili smo stanje u vodičkim ljekarnama i drogerijama: Nema maski, a umalo ni Plivasepta

Iako stručnjaci kažu da maske i nisu neka zaštita, u Vodicama, ali i Šibeniku trenutno ih je nemoguće nabaviti, a i ne zna se kad će stići nove zalihe. Jučer ih je u sat vremena prodano čak 150. Također, dezinfekcijskih sredstava sve je manje ili čak već skače cijena. 

-    Nema maski, ono što nam je jučer stiglo je odmah i prodano. Možda do kraja tjedna dođe sedam paketića po 10 onih čvršćih maski koje će biti 7 kn komad. I to će sigurno odmah otići isti dan. Obećali su nam da će poslati, no pitanje je hoće li stići – priča nam Irena Tabula iz ljekarne Marina Baranović.

Nestašica je krenula čim se čulo da je koronavirus stigao u Italiju. Imali su 10 paketa i u ponedjeljak su svi nestali. Ovu godinu su se dobro opremili maskama, a proteklih tjedan-dva kažu bila je pauza s većim kupovanjem. 

-    Nestašica je i dezinfekcijskih sredstava. Uspjeli smo nabaviti 70 % alkohole, a Plivasepti i ostalo je u nestašici. Možda nešto stigne i sutra, imaju 200 komada na zalihi koje trebaju rasporediti po Hrvatskoj.

Čovjek se uz maske uljulja u lažan osjećaj sigurnosti, no ona je dizajnirana tako da pomogne spriječiti zaraženoj osobi širenje bolesti. Jasne su indikacije i da je dugotrajno nošenje maski besmisleno, jer kako kažu stručnjaci, ako se ovlaži gubi zaštitu u roku od 20 minuta te se mora redovito mijenjati.

-    Ne smije se paničariti, treba redovno prati ruke, provjetravati prostore i nadati se da kod nas neće biti mnogo slučajeva. Maske to ne mogu spriječiti, ali mogu pripomoći – kazala nam je farmaceutkinja.

Jedna od prednosti maski je da smanjuju kontakt moguće zaraženih prstiju s ustima ili nosom. Ali, moraju se postaviti ispravno, tijesno uz lice. Ostale mjere zaštite napominje je i farmaceutkinja Sanja Radas iz ljekarne Vodice.

-    Najvažnije je ne ići u zagušene prostore, izbjegavati bolnice koliko je to moguće te tada nositi maske. Nema straha od boravka na čistom zraku bez kontakta velike mase ljudi – kazala je Radas.

Ni oni maski nemaju, a i bilo ih je već neko vrijeme teže za nabaviti.

-    Zadnju malo veću zalihu smo prodali, evo jučer smo u sat vremena prodali 150 komada. Nemamo naznake kada bi nove mogle stići. Dezinfekcijskih sredstava još uvijek imamo, a rukavice se baš i ne kupuju.

Bacili smo đir i po obližnjim drogerijama. Jučer smo kupili jedno dezinfekcijsko sredstvo koje je koštalo 50 kn, a već danas je, vjerojatno nakon velike iznenadne potražnje, cijena narasla na 55 kuna. 

Dragi građani, kažu nam, nema mjesta panici, no nekim stvarima ipak se dobro opremiti na vrijeme. 
 

Više informacija

  • Headline: Dezinfekcijsko sredstvo koje je jučer koštalo 50 danas je 55 kuna
  • Foto izvor: Ilustracija / Pixabay
Pročitano 4277 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.