Četvrtak, 20 Kolovoz 2020 21:05

Pisma čitatelja: Je li je netko kriv?

Velika Britanija i Austrija stavile su Hrvatsku na „crvenu listu, Nijemci i Slovenci napuštaju jadranska ljetovališta. Nismo se nadali ovakvom scenariju, ne barem sada, deset dana prije početka posezone. Kratak osvrt na situaciju poslao nam je čitatelj (poznat redakciji) uz zamolbu da ostane anoniman te uz naglasak da mu nije namjera nikog uznemiriti, prozvati i sl.

Kratko pismo pročitajte u cijelosti ispod

Na početku turističke sezone, kada je procjena očekivanja bila 20%, ja sam optimistično tvrdio 70%. Uz to sam tvrdio da ćemo imati goste duboko u rujan. Međutim, uvijet je bio da nema značajne eskalacije Covid-19 pozitivnih. Nažalost, dogodilo se upravo ta eskalacija. 

Dogodila se u sred “špice” sezone, što je normalno gledano sa strane količine gostiju. Možda da je “špica” bila slabija, ne bi došlo do širenja zaraze. 

Druga situacija koja je utjecala je strah za egzistenciju poduzetnika koji ne zarađuju na noćenjima nego na potrošnji gosta (zabava, noćni život). Tu činjenicu nitko ne može pobiti... krenulo je među mlađom populacijom. 

Ta mlađa populacija, konkretni virus, nerijetko uspoređuje sa običnom prehladom, pa je razumljivo, sa tog stajališta, da se nisu previše obazirali na preporuke držanja distance i dezinfekcije ruku. 

Da se sada vratim na onaj strah za egzistenciju...

Razumljivo je da vlasnici klubova i ugostiteljskih objekata imaju visoke troškove poslovanja (najam, radnici, porez). Dolaskom špice sezone i velikog broja gostiju, otvorila se financijska mogućnost kao u “dobrim starim vremenima”, ali uz jedan problem! 

U “gužvi” se ne stignu primjenjivati preporuke epidemiologa, kao što je dezinfekcija stolova i stolica, a kamoli sanitarnog čvora.

Dakle, odgovorno ponašanje većine gostiju i  većine djelatnika je izostalo. Dijelom i zbog toga što kod nas nije bilo širenja virusa, a dijelom jer smo im mi domaći pokazali da “korone nema” i da se ne treba paziti onoga čega nema!

A “Vodiške fešte” je ipak bilo! Nije bilo službenog dijela, ali je ipak bila fešta!!!

Eto nam sada situacije. Faliti će još bar dvi ture gostiju. Faliti će ove jeseni još i to svima nama. Nemamo sada koristi od priča da je korona izmišljotina, da je zavjera. Imali smo odličnu šansu, ali smo je prekinuli naprasito. 

Austrija, Slovenija, Njemačka, UK...nisu nam oni krivci. Oni misle na svoje građane, na svoj turizam, na svoju ekonomiju od koje će i nama stići novac iz EU. Licemjerno im je zamjerati što su pozvali svoje građane da se vrate. Ti isti su svojima građanima rekli da mogu ići u Hrvatsku, da je sigurno. 

I nemojte misliti da je Njemačka donijela isključivo odluku na temelju naših izvještaja o zaraženima. Budite sigurni da je to na temelju epidemiološke slike povratnika sa ljetovanja, koje se, u svakom slučaju, pitali gdje si boravio.  

Je li se moglo drugačije? Je li je netko pogriješio? Je li je trebalo restriktivnije mjere ili nadgledanje provođenja postojećih? 

Sve mjere su bile preporuka! Zamoljeni smo više puta. Represija nije dolazila u obzir. Dakle na pojedincu je odgovornost bila. 

NISMO SE DOVOLJNO ODGOVORNO PONAŠALI ...ali svi, svi zajedno. 

Nisam imao namjeru nikoga uznemiriti, prozvati i sl.
 

Više informacija

  • Foto izvor: Pixabay/Ilustracija
Pročitano 4245 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 21 Kolovoz 2020 00:04

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.