Četvrtak, 23 Svibanj 2013 14:48

Otočani sa Zlarina i Prvića: Vratite nam ‘Tijat’

tijat
Upravo je završio natječaj Jadrolinije za niz brodskih pruga, uz ostale, i za brodsku prugu 505 na ruti od Šibenika preko Zlarina i Prvića do Vodica i natrag.

Na toj ruti trenutno plovi brod "Lara" i ne bi bilo ni prvi ni zadnji put da "Tijat" izostane na mjesec - dva radi "kombinatorike" oko remonta, no sad je do otočana došla za njih alarmantna vijest: Jadrolinija se za tu prugu natjecala upravo s "Larom", a ne s "Tijatom".

"Tijat je", rekli su nam, u Malom Lošinju i toliko se svidio tamošnjim ljudima, a navodno i čelnicima, da su ga naumili zadržati za sebe! U tom slučaju šibenska pruga 505 definitivno ostaje bez svog zaštitnog znaka, a otočani bez broda na kojega su ponekad grintali jer grintanje je dio folklora, ali koji apsolutno zadovoljava njihove potrebe bolje od "Lare"!

Probijanje juga

"Lara", kažu, ne odgovara uvjetima natječaja ni po broju putnika, ni po, nazovimo ga tako, prtljažnom prostoru, a ni zbog maritimnih spsobnosti. Boje se, kažu, da će za juga koji je "Tijat" probijao bez muke "Lara" stati, a ljeti sigurno neće biti dovoljan za sve putnike jer prostori "Tijata" su dragocjeno veći od "Larin".

"Lara" jest moderniji brod, ali nije ono što nama treba, govore otočani Zlarina i Prvića odlučni da svoj "Tijat" vrate makar zbog toga išli u demonstracije i blokade luka!

- Naravno da se protivimo takvom rješenju! Pa, uvijek smo jedva čekali da se "Tijat" vrati s remonta, a sad čujemo da nam ga žele trajno uzeti! "Lara" ovdje neće moći pristajati na za velikih juga ni bura. Pridružit ćemo se svim prosvjedima zajedno s Šepurinjanima i Zlarinjanima - govori predsjednik Mjesnog odbora Prvić Luke Blaž Renić.

Neizravna potvrda

Da je zaista riječ o pokušaju da se "Tijat" udalji sa šibenskog područja, neizravno nam je potvrdio Vojko Staničić iz "Jadrolinije". Potvrdio je da je „Tijat" trenutno na Malom Lošinju gdje zamjenjuje "Premudu", a ta je na dubrovačkom području gdje mijenja "Postira" koja su u remontu.

Iako je Staničić rekao da odluka još nije donesena i da ne želi ništa komentirati, ipak nije opovrgao da se "Jadrolinija" za prugu 505 natjecala s "Larom", a onda to znači samo jedno: "Tijat" ostaje na Malom Lošinju, a šibenski otoci - na "Lari". Zbog toga će, najavljuju, blokirati luke, a ako treba i šibenski Kanal sv. Ante!
Jordanka Grubač

Izvor vijesti:http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Sibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/210898/Otoani-sa-Zlarina-i-Prvia-Vratite-nam-Tijat--.aspx

Pročitano 3629 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.