Ponedjeljak, 16 Veljača 2015 20:13

Oprez: ‘Otkriju’ vam bolesti i pritom vam uzmu velike novce

Oprez: ‘Otkriju’ vam bolesti i pritom vam uzmu velike novce Izvor: Slobodna Dalmacija

Na telefon me nazvala ženska osoba i kazala mi kako su djelatnici njihove tvrtke baš sutra u mom kvartu, te mi nude besplatan pregled najmodernijom dijagnostičkom aparaturom. Odmah sam pitala moram li zauzvrat nešto kupiti, na što mi je ona odgovorila kako će njihov šef prezentirati tvrtkine proizvode, ali kako nisam obvezna ništa uzeti. I tako sam pristala. Sljedeći dan je taj, njihov šef došao kod mene kući, a najmodernija aparatura bila je zapravo jedna sonda koju sam držala 40 sekundi, dok je on nešto očitavao na laptopu. Ubrzo mi je ispisao nalaz u kojem je stajalo kako mi gotovo ništa u organizmu ne funkcionira kako treba, ali će me, eto, spasiti njihov madrac s biokristalima. I to mi je ponudio onaj najskuplji, od čak 10 tisuća kuna jer ja, kao, zaslužujem više od onog "jeftinog" od 2500 kuna.

Kazuje to jedna Splićanka za portal Slobodne Dalmacije, koja je željela ostati anonimna, objašnjavajući kako je njezino zdravstveno stanje dobro i kako se odlično osjeća. No, nalaz koji je dobila pokazao je kako, među ostalim, "pati" od cerebralne ateroskleroze, kako joj želučani trakt, ali i štitnjača, ne funkcioniraju kako treba, kako su joj poremećene vrijednosti nekih aminokiselina, a ne može se baš pohvaliti ni cirkulacijom u udovima, dok joj je cijeli organizam izrazito zatrovan elektromagnetskim zračenjem.

Sve te "abnormalnosti" koje je "dijagnosticirala" svemoguća sonda na nalazu su označene kemijskom olovkom, bez ikakvih brojčanih vrijednosti. Našoj sugovornici bilo je jasno da tu nema govora o medicini i relevantnom nalazu, pa se, glumeći šokiranost zbog loših rezultata, nekako izvukla od nagovaranja da kupi taj čudotvorni madrac s biokristalima.

Riječ je, došao je red i na taj podatak, o riječkoj tvrtki "Biocrystal Technologies", registriranoj kao društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju tekstila i trgovinu, čiji je osnivač, prema Sudskom registru, Vesna Pavletić. Prezime Pavletić nosi i šef kojeg smo spominjali (ime mu nismo uspjeli doznati) i njega smo, nakon što nam je naša sugovornica ispričala svoje iskustvo, nazvali na mobitel, predstavljajući se kao osoba koja je zainteresirana za pregled njihovom modernom dijagnostičkom opremom.

'Magnetska rezonanca'

Gospodin Pavletić je u početku bio skeptičan, vjerojatno jer nije navikao da se njega zove i traži pregled, ispitivao nas je kako smo čuli za njega, gdje stanujemo, kakve tegobe imamo, da bi na koncu rekao da nam može dogovoriti pretragu idućih dana, ali će nas to stajati 200 kuna. Na pitanje zašto 200 kuna kada smo čuli da su pregledi besplatni, odgovorio je kako tvrtka ima pravo određivati kome će dijagnostiku ponuditi besplatno, a kome ne. Interesirali smo se i o kakvom uređaju je riječ, a odgovor je bio prilično nevjerojatan.

– To vam je magnetska rezonanca – kazao je Pavletić, te na naš dodatni upit ipak ublažio odgovor, navodeći kako se radi o sondi koja može dijagnosticirati sve bolesti, kao i magnet. Dodao je još i kako oni rade samo dijagnostiku, ali ne i liječenje, a rastali smo se uz naš komentar kako moramo još razmisliti zbog te cijene od 200 kuna...

I samo uz površno poznavanje medicine i medicinske tehnologije jasno je da ne postoji uređaj koji, preko nekakve sonde, u 40 sekundi očitava zdravstveno stanje i funkciju gotovo svih organa, a u priči je značajno i da tu dijagnostiku provode osobe nezdravstvene struke iz tvrtke koja se bavi trgovinom i proizvodnjom tekstila. S time se slažu i u Ministarstvu zdravlja, gdje su sve ovo, bez dvoumljenja, nazvali – prijevarom.

Put u zatvor

– A takve prijevare Ministarstvo prijavljuje policiji, što ćemo učiniti i u ovom slučaju – kazao nam je glasnogovornik Josip Jagić, upućujući građane da i oni sami mogu ovakve i slične prijevare prijaviti policiji.

Navedimo i da, prema Kaznenom zakonu, prijevara podrazumijeva to da neka osoba dovede nekoga u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica, ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, i sve to s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist. Za to je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Cijeli članak pročitajte na : http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/275036/Default.aspx

Pročitano 3572 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 16 Veljača 2015 20:19

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.