Nedjelja, 21 Rujan 2014 00:00

Oba dva: dokumentarni film o radu nekadašnje Televizije Vodice

Današnji dan 1991. godine bio je odlučujući dan u bitci za Šibenik. Dan je započeo haubičkim bombardiranjem grada s položaja JNA u Gaćelezima,a istodobno počinju i zračni napadi kojih je tog dana bilo 55.
Prilikom jednog od tih napada na topničku bitnicu Zečevo dolazi do jednog od najslavnijih događaja Domovinskog rata, poznatog kao "Obadva, obadva, oba su pala!".

Legendarni uzvik Filipa Gaćine "Pogodija ga, pogodija ga... Obadva, obadva! Oba su pala! " riječi su koje su obilježile domovinski rat a snimka našeg Ivice Bilana postala je moralna vodilja za brojne hrvatske dragovoljce i vojnike.

Nekadašnja Televizija Vodice u kojoj je snimatelj bio i Ivica Bilan odigrala je značajnu ulogu u Vodicama tijekom Domovinskog rata kada je ekipa od tridesetak volontera zabilježila preko tisuću sati video materijala o napadu i uspješnoj obrani Vodica u rujanskom ratu 1991. godine. Posebnu vrijednost imaju emisije o gospodarskom, kulturnom, obrazovnom, sportskom i vjerskom životu civilnog pučanstva Vodica u ratnim uvjetima.

Televizija Vodice, osim što je sama priređivala informativne emisije, bila je i cjelodnevni dežurni informator mještanima koji su u svakom trenutku na ekranu mogli pročitati upute kriznog stožera. Kada je agresor žestoko napao sustav odašiljača i veza HRT-a s namjerom da ostvari informativnu blokadu, Televizija Vodice je putem satelitskog prijenosa dovodila signal u vodičke domove. Tih ratnih dana HTV se mogao gledati u Vodicama.

Dokumentarni film "Podvizi i sudbine: Oba dva" iz 1991 godine koji je nastao u proizvodnji Dramskog programa Hrvatske Televizije te u režiji Dominika Zena pogledajte gore

 

Pročitano 6103 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 21 Rujan 2014 11:10

Video sadržaj

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.