Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/sig/sigplus/bgfkomiza2011

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sig//sigplus/bgfkomiza2011

Utorak, 05 Srpanj 2011 01:51

Milenijska Gospa o Tarca

KornatiNije lako opisati današnji doživljaj, nisam čuo buku koju stvara elisa helikoptera, vidio sam samo boju mora, tirkiznu, najdivniju i čisto nebo obasjano pravim zlatom sunca bez kojeg nema života.

A život...

Iščitavam ga u svakom zamahu dlanova ljudi koji bili na Tarcu. Ne znam, mislim da ih je bilo oko šest stotina. Mahali su, pozdravljali, učinili su još topliji kamen u uvali Tarac na otoku Kornatu. Kamen koji pamti suzu, koji pamti molitvu izgovorenu iz srca svakog hodočasnika ovog posebnog Pohođenja Gospi kojoj je posvećena crkvica na Tarcu, izgrađena na ostacima starokršćanske crkve iz 16. stoljeća. Rekao bih da duboko poštovanje izaziva upravo ta duga tradicija vjere u zagovor Majci, vjere u svoje korijene, vjere u svoju djedove u njihovu baštinu i rad proizašao iz žuljevite ruke rada u masliniku, u polju, na moru...i tako je tradicija prerasla u pravilo da se sa „svit" iz Murtera, Betine, Kalija, Salija, Tribunja, Pirovca, Šibenika, Vodica, zapravo okuplja na blagoslovu polja i mora. Hodočašće je to na stotinama brodova, koji krcati uplovljavaju u uvalu Tarac, putem si odmahuju, pozdravljaju se, privezuju jedni za druge, a onda zajedničkom molitvom zahvaljuju Majci.

 

Danas je bilo malo drugačije. Nakon Mise, na iscrtanom Kornatskom kamenu, planirano je snimanje Milenijske fotografije u obliku gajete, staroga broda koji je sa svojim „bilim idrom" u davnini iskrcavalo na obale Kornate, pradjedove, djedove današnjih hodočasnika. Upravo zbog te svete tradicije, neprekinute baštine, odlučio sam u suradnji sa Nacionalnim parkom „Kornati", Uredom Turističke zajednice općine Murter-Kornati, Župe „Svetog Mihovila" i murterskih obitelji Jerat i Lovrić snimiti 250. Milenijsku fotografiju sa ovim tradicionalnim motivom. Svu pomoć pri izradi ovog zanimljivog projekta pružio je gospodin Neven Baus, ravnatelj NP „Kornati".

Današnje snimanje, iako je, kako sam spomenuo, 250. je Milenijsko po redu, bilo je vrlo zahtjevno i iziskivalo dobro planiranje i koncentraciju. Dobro poznajem cijelo područje zbog filma koji sam ovdje snimao „Kornatska kraljica mira" i naravno nisam mogao odoljeti da ne stvorim mapu fotografija u ediciji „Terra Croatica". Otočka konfiguracija, i kameni teren, koje dobro poznajem kako sam rekao, zahtijevali su jedino snimanje iz zraka, nikakva dizalica nije dolazila u obzir. Dogovorili smo snimanje sa helikopterom 93. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zadru. Moja ekipa, moji najbliži, Edita i djeca na Tarac je doputovala gliserom tvrtke "ACYi" i dobrom koordinacijom i godinama iskustva, dok sam ja helikopterom marke Bell, doletio iz Zadra, složila je hodočasnike, na pripremljenu scenu. Trema i strah, da li će sve ići kako je dogovoreno, nestala je čim sam snimio prve kadrove iznad Kornata.

Sada one ruke s početka, srdačni pozdravi, a u srcu pjesma Zdravo Kraljice mora, za koju je tekst napisao biskup Ivas, hrvatska himna, na kraju Misnog slavlja koje je koncelebrirao don Mladen Parlov,

i

250. Milenijska fotografija Šime Strikomana,
čije snimanje je završilo bravurama pilota helikoptera Kristijana Kraljića, pod čijim sam se ravnanjem, osjećao sigurnim iako sam jednom nogom visio van helikoptera da bih izvršio snimanje scene dimenzije 50 x 60 metara.

Kraljica mora, poklonila je prekrasan dan, zahvalan, poklanjam okupljenom svijetu još jednu fotografiju u kojoj sam spojio tradiciju sa sadašnjosti bez koje život danas ne bi bio ovako bogat.

Šime Strikoman, akademski snimatelj i fotograf umjetnik

Pročitano 5625 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.