Četvrtak, 04 Veljača 2016 17:38

Mi smo za 21 županiju, predloženim preustrojem ne bi se postigle neke značajnije uštede

Prijedlog nove podjele Hrvatske na pet ili sedam mega županija podigao je pravu buru u hrvatskim političkim krugovima. No, iako prijedlog teritorijalnog preustroja zemlja dolazi iz Vladinih krugova, njemu su, prema svemu sudeći, skloniji u oporbenim, nego u vladajućim redovima.

Naime, prema prijedlozima koji dolaze iz Vladinih krugova, Hrvatska bi do lokalnih izbora u svibnju sljedeće godine dobila novi teritorijalni ustroj. Na stolu je i prijedlog da se sadašnjih 20 županija i grad Zagreb zamijene s pet ili sedam "velikih" županija, koje bi se formirale oko vodećih regionalnih središta - Zagreba, Varaždina, Osijeka, Rijeke, Pule, Zadra i Splita. - prenosimo sa portala Jutarnjeg lista

 

Iako tako iscrtanog novog upravnog zemljovida još nema, barem ne iz službenih krugova, iz dosad dostupnih informacija proizlazi da bi pet slavonskih županija činilo jednu mega županiju, dok bi se u Dalmaciji formirale dvije nove "velike" županije - jedna sa središtem u Splitu, koja bi vjerojatno obuhvaćala Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, i druga sa središtem u Zadru, koja bi, osim sadašnje Zadarske županije, vjerojatno obuhvatila i Šibensko-kninsku županiju.

Istra bi i u novoj podjeli vjerojatno ostala zasebna županija, dok bi ostatak zemlje bio podijeljen na tri veće županije - jednu sa središtem u Zagrebu, koja bi obuhvatila Središnju Hrvatsku, drugu sa središtem u Varaždinu, koja bi se formirala na sjeveru zemlje, i treću sa sjedištem u Rijeci, koju bi činila, u najmanju ruku, današnja Primorsko-goranska županija. Otvoreno je pitanje Ličko-senjske županije: Lika bi se u podjeli najvjerojatnije spojila s Rijekom, no nije isključena ni mogućnost njezina spajanja sa Zadrom ili čak sa Središnjom Hrvatskom.

I dok u oporbi prilično blagonaklono gledaju na taj prijedlog, u HDZ-u su na oprezu. Iz razgovora sa sugovornicima iz HDZ-a jasno je da oni nisu skloni tako radikalnim zahvatima, iako kažu da se može razgovarati o proširenju nadležnosti županija i načinu njihova financiranja.

- Mi smo za 21 županiju. Sumnjam da bi se takvim preustrojem postigle neke značajnije uštede. Najprije bi trebalo napraviti analizu pa se onda može raspravljati o tome - kaže nam jedan sugovornik iz HDZ-ovih redova. U istom pravcu idu i razmišljanja Gorana Pauka, predsjednika Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i šibensko-kninskog župana.

- Neka nam dokažu da bi takav ustroj bio bolji - ističe Pauk, dodajući kako se ovdje puno govori o regionalizaciji, ali bez ikakve analitičke podloge.

S druge strane, stručnjaci prijedlogu teritorijalnog preustroja daju prolaznu ocjenu, ali uz opasku "uvjetno". Ivan Koprić s Instituta za javnu upravu ističe kako "ideja nije loša, ali treba je razraditi".

- Ja sam predlagao pet regija. Zašto u Dalmaciji imati dvije regije? U konceptu kakav nudim mogu postojati subregije, poput Istre, Međimurja, Zapadne Slavonije, Baranje, Zadra, Dubrovnika ili Like, koje bi imale određenu samoupravu unutar većih regija. No, usporedo s novom podjelom trebalo bi provesti i decentralizaciju - zaključuje Ivan Koprić.

Cijeli opširniji članak pročitajte na portalu Jutarnjeg lista

Više informacija

  • Headline: Goran Pauk, Zajednica županija
  • Foto izvor: Ilustracija
Pročitano 3090 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.