Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/sig/sigplus/vinkovci

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 64

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sig/sigplus/vinkovci

Srijeda, 22 Rujan 2010 23:28

Lijepe uspomene sa Vinkovačkih jeseni

thumb_zavrsna_vecerU nedjelju 19. rujna završene su 45. Vinkovačke jeseni. Prije svečanosti spuštanja stijega, na Trgu Vinkovačkih jeseni nastupila su 24 kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, BiH i Vojvodine koja njeguju hrvatski izvornih folklor.
Zbog kiše koja je padala cijeli dan, otkazan je svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega u kojem je prijepodne vinkovačkim ulicama trebalo proći više od 3000 članova iz 79 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH i Vojvodine. Svečani mimohod vrhunac je Vinkovačkih jeseni, a na gradskim ulicama prati ga i do 30.000 posjetitelja.

Na ovogodišnjim Jesenima održano je oko 50 folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi. Vinkovačke jeseni, ove su godine održane pod geslom Stan do stana pokraj šume stoji. Po prvi puta na "Vinkovačkim Jesenima" nastupile su i KU Vodiške Perlice kao jedan od predstavnika Šibensko Kninske Županije. Donosimo razgovor sa predsjednicom i stručnim voditeljem Kulturne udruge "Vodiške Perlice" gosp. Tatijanom Roca: 

Kakve dojmove nosite sa Vinkovačkih jeseni ?

K.U. "Vodiške Perlice" Vodice, prvi put su nastupale na državnoj smotri. Odabrani smo od prosudbene komisije u Šibeniku lipnja 2010. kao najizvornija grupa sa prikazom "Na gornjem Vodiškom bunaru"!. Dojmovi su presnažni, preemotivni jer uz bogatsva koje ima Slavonija – Šokadija ne možeš ostati imun na povijest, krajem 20. stoljeća.
Gostoprimstvo domaćina, topla Slavonska ruka, ozarenost ljudi piše novu povijest ovog kraja.

Stoga:
Šokadijo naša draga lipa,
uvik čila, zdrava, sritna bila.
Pozdrave ti šaju "Perlice"
iz grada na moru zvan Vodice

Nažalost, zbog kiše otkazan je svečani mimohod. S čime ste se predstavili na jesenima?

Svečani mimohod je otkazan zbog kiše, ali ne i naš nastup koji je organizator smjestio u 2. večer "Vinkovačkih jeseni", na kojoj je nastupilo 24 folklornih grupa. Mi smo bili 13. i na nastupu dok je trajao, tri puta smo dobili pljesak. Izveli smo glazbeno scenski prikaz iz života našeg grada kroz 19. i 20. vijek pod nazivom "Na Vodiškom gornjem bunaru."

Koliko dugo djeluje udruga i što vas je motiviralo da osnujete udrugu Vodiške Perlice

KU djeluje od kraja 2002. godine, a službeno je registrirana 2004. Motivirao me je poziv Grada da za 600. rođendan osmislim program za "Večer Vodičana" u Zagrebu. Vodiški napjev, riječ, nošnja, kolo i scena pala mi je odmah na pamet. Vodičanima u Zagrebu, najljepše je prikazati izvorni – materin i očev kunfin. Pozvala sam jedan broj žena i složila program. Interesantno, bio je to prikaz na Rudini. Počeli smo vježbati. Nažalost u Zagreb nismo išli zbog financijskih problema.
2003. godine nastavljam sa tom grupom raditi i nižem programe:
-Vino iz Hrvatske, voda iz Vodica
-Pranje debele robe na Vičevici i Vrujama
-Kruh naš svagdašnji, kruh naš Vodiški (na tom programu sam dala ime "Vodiške Perlice")
-Jedan dan u Vodiškoj kući

12.05.2004. službeno smo registrirani

Koji je glavni cilj udruge?

Glavni cilj udruge je moj slogan od 1970. godine kad sam se doselila u Vodice, a to je "Da se ne uturnu stare Vodiške užance". Sve što sam, odnosno što moramo, zapisivala, sakupljala, slagala, očuvala i otrgnula od zaborava. Prenjela sam to kao glavni cilj udruzi, jer je zadnji vagun Vodiške ferate krenio iz Vodica. Zaustavile su feratu grupa žena i školske djece 1993. snimajući u ratu prikaz "Kruv naš svagdašnji, kruv naš Vodiški" gdje sam sa školskom djecom vježbala u skloništu škole. S tim prikazom bila sam u Osijeku u Listopadu 1993.

Da li ste naišli na kakve probleme od kada djelujete?

Kako de ne. Nemamo prostora za vježbanje, svoj mali prostor za kancelariju, nemamo ni skladišni i izložbeni prostor. Škola nam izlazli u susret jer tamo radim. Inače smo ružno rečeno: na ulici, gdje i vježbamo. Nošnje koje su Perlice same sašile (20 kompleta) stoje po kućama. Valjda neće Grad dozvoliti da utrnemo.

Da li vam je netko pomogao pri osnivanju i pokretanju udruge?

Pomogla mi je od 1970 godine volja, strpljenje, želja i ljubav, zatim vrtićka i školska djeca, roditelji, obitelji, kolege, prijašnje i sadašnje udruge te Grad od 2002. i članovi sad već pod imenom Kulturna Udruga "Vodiške Perlice".

Mislim da su Perlice – cili Grad

Za kraj, možete li nam predstaviti neke konkretne projekte koje spremate?

Konkretni projekti su u škabelinu u skrinji. Ne volim izlijetati, obećavati, pa ne realizirati.
Idemo naprid


Zahvaljujemo gospođi Tatijani Roca na ugodnom razgovoru i želimo joj puno uspjeha u radu udruge.


{gallery}sigplus/vinkovci,width=200,height=200,gap_h=20{/gallery}
Pročitano 5170 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.