Utorak, 28 Veljača 2023 22:06

Koliko je važan linijski brod poput Tijata vidjelo se upravo ovih dana

Naime, zbog kvara na „kopči“ na liniju 505 morao je doći zamjenski brod. Takav brod zbog svojih karakteristika nije mogao pristati u Prvić Luku, a putnici morali su zajedno sa prtljagom pješačiti do i od Prvić Šepurine. Mnogi od njih su starije životne dobi pa im je to predstavljalo problem.

Neslužbeno saznajemo da bi Tijat mogao sutra preuzeti liniju, a zbog realne opasnosti da se Prvić Luka i u budućnosti isključi iz linije reagirali su mještani Luke priopćenjem na Facebooku.

Zamjenski brod SILBA

Potaknuti aktualnom reorganizacijom brodske linije 505 na relaciji Šibenik - Zlarin - Prvić Luka - Šepurine - Vodice uslijed kvara broda Tijat, obraćamo Vam se u ime svih više od stotinu stanovnika Prvić Luke koja je nedopustivo izostavljena u postojećoj reorganizaciji. Napominjemo da u Prvić Luci žive bebe, djeca i starije stanovništvo koje ne može hodati do Šepurine na brod, tim više jer je zima, a ovise o učestalim odlascima u Šibenik liječniku. Podsjećamo da na otoku nema ljekarne, a nema ni liječnika koji dođe svega par puta tjedno na sat ili dva. Upravo zbog toga stanovnici Prvić Luke uvelike gravitiraju prema Šibeniku, gdje su njihovi izabrani liječnici, pedijatri i ostala skrb koja im je sada ugrožena. Osim prava na zdravstvenu skrb, prometna izoliranost uvelike otežava nabavu i dostavu namirnica i lijekova, kao i opskrbu trgovina te rad poštanskog ureda. Ponavljamo, bebe i starci ne mogu u 6 ujutro hodati po zimi do susjednog mjesta i s teretom se, na otoku bez automobila, iskrcavati dva kilometra dalje po buri, jugu ili kiši.

U nadi da će se ova krajnje otežavajuća situacija hitno riješiti popravkom i povratkom Tijata, ili na neki drugi način, urgiramo da se ona ne ponovi te još gore, ne postane praksa dolaskom novog plovila koje će zamijeniti Tijat. Nipošto Prvić Luka ne smije biti izostavljena iz postojeće linije. Zahtjevamo da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi brod mogao stati u Prvić Luci sada i ubuduće. Interes vezova na rivi za privatne jahte ne može i ne smije biti ispred vitalnih interesa stanovništva koje mora funkcionirati 365 dana u godini, a ne samo u sezoni.

Tražimo stoga da se navedeno uzme u obzir prilikom odabira broda koji će zamijeniti Tijat. Ukoliko se Prvić Luka izostavi iz postojeće linije, bit ćemo prisiljeni poduzeti daljnje korake u obliku peticije i prosvjeda. Ipak, nadamo se da će se ovaj problem već narednih dana riješiti u korist stanovnika, i to ne samo kratkoročno.

Pročitano 8094 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 28 Veljača 2023 22:10

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.