Ponedjeljak, 02 Prosinac 2019 15:09

Kako će se nadoknaditi nastava??

Šesnaesti je dan da učenici u osnovnim i srednjim školama nemaju redovitu nastavu pa se roditelji i javnost pitaju - kako će se to nadoknaditi?

- Odredba poništavanja nastavne godine ili da mi automatizmom srušimo jednu generaciju ne postoji, dapače imamo mogućnost nadoknade. Nije cilj da izgubimo 10% nastave, nego da nadoknadimo te sadržaje koje će usvojiti, objašnjava zamjenik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košićek.

Ali postoje i oni koji tvrde suprotno. Nastavna godina traje 175 dana, odnosno 160 za maturante, a prema članku 48 Zakona o odgoju i obrazovanju, može se skratiti u slučaju elementarnih nepogoda ili ratnog stanja, no štrajk je ipak nešto drugo. – piše portal HRT-a

Dakle svi oni koji kažu da se neće nadoknađivati, nego će se proglasiti da će biti kraće u sadašnjoj zakonskoj regulativi nije izvedivo, tvrdi zamjenik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košićek.

U tom slučaju, kaže Košiček, morali bi mijenjati zakon. Nove informacije, koje je poslalo Ministarstvo u vezi s nadoknadom, ne uključuje subote, nego nenastavne dane, skraćivanje zimskih i proljetnih praznika i produljenje nastavne godine. A što se tiče maturanata, dodaje, i to se može nadoknaditi.

- Uz istu opciju skraćivanja praznika  i produljenja nastave, umjesto da im završi 22. svibnja završit će im 29. svibnja  imali bi dovoljno nastavnih dana, rekao je Košićek.

No jedan dio u obrazovnom procesu nije sada ni nadoknadiv ni izvediv - ocjenjivanje.

- Ovo je izvanredna situacija i ona nameće i to da će za određeni problem nećemo imati rješenje pa i ovo vaše pitanje, za pitanje ocjenjivanja. Ne možete vi za dva tjedna riješiti nešto što niste riješili 11 ili 12 tjedana, a to ne trebate ni pokušavati jer je to loše rješenje, rekao je Stipić za portal HRT-a

Više informacija

  • Foto izvor: Pixabay / Ilustracija
Pročitano 3617 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.