Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 10:17

IX izborna jedinica: Branka Juričev Martinčev i Marija Alfirev brane stranačke boje na listama za Sabor ?

Kako se bliže spekulacije o datumu održavanja parlamentarnih izbora, tako su u lokalnim stranačkim ograncima sve glasnije priče o imenima koja će braniti stranačke boje na listama za Sabor. Iako čelnici dviju najjačih lokalnih stranaka, HDZ-a i SDP-a, ne žele komentirati ovu temu, navodeći tek kako će svoje prijedloge poslati u Zagreb gdje će stranačke središnjice na Trgu žrtava fašizma i Iblerovom trgu odlučivati o kandidatima i njihovoj poziciji na listi, ipak se već može, doduše potpuno neslužbeno, spekulirati o imenima na listi za IX izbornu jedinicu, kojoj, među ostalima, pripada i Šibensko-kninska županija. I treba reći kako kuloari ne otkrivaju ništa što se već nije očekivalo. U HDZ-u nema pretjeranih iznenađenja. - članak u cijelosti prenosimo sa Šibenskog portala

HDZ-OVA ČETVORKA

Kako neslužbeno doznajemo suvereni predsjednik Županijskog odbora stranke Ante Kulušić povjerenje stranačkog vrha uživa zbog činjenice da je na šibensko-kninskom području za stranku osvojio četiri izborna ciklusa – lokalne izbore, dva izborna ciklusa za Europarlament, te zadnje izbore za mjesne odbore. Stoga je njegovo mjesto zagarantirano visoko na listi HDZ-ove koalicije, a to se dade iščitati i iz činjenice što je imenovan zamjenikom koordinatora HDZ-ove koalicije u IX izbornoj jedinici. Visoko, ako ne i najviše na listi za IX izbornu jedinicu sasvim sigurno pripast će Josipi Rimac, aktualnoj kninskoj gradonačelnici sa skorom saborskom perspektivom, mladoj HDZ-ovoj lavici čiji je status u vrhu stranke nedavno potvrđen njezinim imenovanjem direktoricom kampanje na nivou čitave države. Da je Rimac važna Tomislavu Karamarku nedvosmisleno se dalo iščitati i iz odluke kako će Predsjedništvo stranke donijelo jednoglasnu odluku kako će umjesto Ante Jerolimova, koji je podnio ostavku na mjesto saborskog zastupnika, u Saboru posljednjih nekoliko mjeseci prije izbora sjediti upravo Rimac.

SDP-OVE AKVIZICIJE

S obzirom da šibensko-kninski HDZ na listi za IX izbornu jedinicu ima sveukupno četiri mjesta, neki unutarstranački kuloari među kandidatima vide i aktualnog župana Gorana Pauka. Kako se neslužbeno doznaje plan je stranke da Pauk, ukoliko prođe u Sabor, ovoga puta prihvati tu fotelju, a odrekne se one županove koju bi trebao prepustiti svom zamjeniku Tomislavu Vrdoljaku. Na prošlim izborima, podsjetimo, Pauk je prošao u Sabor, no te funkcije se odrekao, a na njegovo mjesto otišla je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev. Upravo je to ime posljednje sa šibensko-kninskog područja o kojem se spekulira kada je riječ o listi za IX jedinicu na predstojećim izborima. Spominju se, doduše, još i Nediljko Dujić, skradinski gradonačelnik zbog svojeg dobrog odnosa sa stranačkim vrhom, te načelnica Općine Rogoznica Sandra Jakelić, ali ranije spomenuta četvorka prema stranačkim izvorima najvjerojatniji je HDZ-ov tim za izbornu listu.

Prema kuloarima, i u SDP-u su stvari predvidive kada je riječ o imenima s liste Kukuriku koalicije za IX izbornu jedinicu. Najčešće se, očekivano, spominje ime Ivana Klarina, mlade SDP-ove akvizicije koja uživa veliko povjerenje stranačkog vrha koje je jasno iskazano njegovim imenovanjem za koordinatora IX izborne jedinice. Osim Klarina, šibensko-kninski SDP će imati još dvije akvizicije, kako se priča neslužbeno u unutarstranačkim krugovima, Franka Vidovića, šefa šibenskog stranačkog ogranka s već jednim odrađenim saborskim mandatom, te vodičku SDP-ovku Mariju Alfirev.

Ivan Klarin, koordinator Kukuriku liste u IX izbornoj: Veseli me konstantan rast rejtinga SDP-a!

klarin-ivan-marko-29122011-3.jpg

– Traju pripreme za izbore. Vlada RH svoj će mandat odraditi do kraja, i do konca godine očekujemo porast BDP-a, što će biti rezultat njihovog rada, kao što će biti i smanjenje deficita. U međuvremenu, u IX izbornoj užurbano se pripremamo za izborni ciklus i mogu kazati kako sam pripremama zadovoljan, a veseli me i konstantan rast rejtinga SDP-a na državnoj razini u protekla tri mjeseca.

Ante Kulušić, zamjenik koordinatora HDZ-ove koalicije za IX izbornu: Očekujemo najmanje deset mandata u IX izbornoj!

kulusic-ante-marko-31102011-2.jpg

– S obzirom na Kukuriku plan za uništenje hrvatskih županija, ali i na činjenicu da su državu zadužili za sto milijardi kuna, da su protjerali sto tisuća mladih iz zemlje, te da su uplatili 30 milijuna eura Europskoj uniji više nego što su uspjeli povući za projekte, smatram da aktualna vlada ne zaslužuje niti da se javi na izbore. HDZ-ov tim se priprema za izbore i zbog svega što sam naveo očekujemo najmanje deset osvojenih mandata u IX izbornoj jedinici. Za razliku od SDP-ovaca, mi nismo oformili timove koji će pljuvati po suparničkim programima i projektima. Žalosno je što nisu oformili tim za prezentaciju projekata, no možda je to zato što niti nemaju što prezentirati.

Istraživanje: HDZ prvi, SDP-u raste podrška

Prema istraživanju Cro demoskop koje redovito provodi agencija Promocija plus, HDZ-ova koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS u srpnju i dalje zadržava prednost pred Kukuriku opcijom. Desna koalicija zabilježila je u srpnju ukupnu podršku birača od 30,7 posto, naprama 31,2 posto iz lipnja ove godine, dok koalicija SDP-HNS-IDS-HSU zabilježila ukupnu podršku birača od 28,3 posto u odnosi na 27,1 posto iz lipnja. Osim ove dvije koalicije prema najnovijem istraživanju samo još Orah (5,7 posto) i Živi zid (5,1 posto) s partnerima prelaze izborni prag. Što se tiče stranaka HDZ je u prednosti pred SDP-om, sa 30,4 naprama 25,5 posto podrške, no socijaldemokratima, valja istaknuti, posljednjih mjeseci prema istraživanjima podrška značajno raste. Tako je, primjerice, u srpnju podrška birača SDP-u porasla za čak za jedan i pol postotni poen u odnosu na lipanj ove godine.

Više informacija

  • Headline: Parlamentarni izbori
  • Foto izvor: Šibenski portal
Pročitano 4981 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 10:21

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.