Četvrtak, 05 Studeni 2015 12:42

HZZO osigurao 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe

Pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe od ove godine imaju i trudnice kod kojih, općenito, postoji veća mogućnost zaraze virusnim oboljenjem. Bez obzira na dob, osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, dijabetičari, ljudi kojima su transplantirani organi, kao i oni koji pate od patološke pretilosti i težih neuroloških bolesti, također imaju pravo na besplatnu dozu cjepiva, a u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo za sad nisu evidentirane veće potražnje za cjepivom – prenosimo sa portala Šibenik IN

 

Osobe starije od 65 godina, zdravstveni djelatnici i svi oni koji sudjeluju u njezi pacijenata također imaju pravo na besplatno cijepljenje, prvenstveno zbog toga da bi se spriječilo eventualno prenošenje gripe na bolesnike, ali i kako bi mogli biti radno aktivni u vrijeme epidemije – napominje Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i dodaje da se za sve kategorije preporuča obavezno cijepljenje.

Svi ostali koji žele primiti cjepivo, mogu to učiniti kod izabranog liječnika obiteljske medicine, pedijatra ukoliko se radi o djeci, ili u Službi za epidemiologiju na adresi Matije Gupca 64. Cijena cjepiva iznosi 20 kuna.

- HZZO ove godine je osigurao 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, od čega je 5.280 doza za našu županiju. Broj doza cjepiva procijenjen je na temelju odaziva na cijepljenje u prošloj godini – govori Parat Baljkas.

Sezona gripe u Europi još nije počela, premda su zabilježeni pojedinačni laboratorijski slučajevi gripe u nekoliko zemalja. Početak epidemije očekuje se krajem prosinca i trajat će minimalno tri mjeseca, stoga Parat Baljkas preporuča cijepljenje u predsezoni.

- Ovo je idealno vrijeme za cijepiti se kako bi se zaštitili od virusa. Antibiotsko liječenje, kada gripa nastupi, u pravilu nije potrebno. Oboljele osobe trebale bi odmarati i ostati kod kuće kako ne bi zarazu prenijeli na druge. Ukoliko temperatura potraje duže od tri ili četiri dana i konstantno raste, bolesnici trebaju nazvati svog liječnika i dogovoriti pregled – savjetuje Ankica Parat Baljkas iz Službe za epidemiologiju.

Više informacija

  • Headline: Počelo cijepljenje
  • Foto izvor: Šibenik IN
Pročitano 3547 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.