Ponedjeljak, 28 Prosinac 2015 16:34

Hoće li uskoro Čorićev turanj postati muzejski prostor kojeg Vodice zaslužuju?

Čorićev turanj koji se nalazi u samom središtu Vodica jedan je od značajnijih vodičkih povijesnih spomenika. Prema pisanim zapisima sagradila ga imućna šibenska obitelj Fondra u 17. stoljeću, a napravljen je od visokokvalitetnog bračkog kamena.

Prvotno je na tom mjestu bio ljetnikovac i kuća za odmor, a u vrijeme Turskih naleta podignuti su visoki zidovi i nadograđeni katovi kako bi služili za obranu i to ne samo vlasnika nego svog stanovništva koji je u to vrijeme živio u Vodicama.

Na žalost, zbog ruševnog stanja nije moguće ući u toranj, ali mu se možemo diviti samo izvana i to sa određene distance jer zbog dotrajalosti je opasnost za prolaznike.

IMG_8329.JPG

- Održan je sastanak Grada Vodica sa konzervatorima koji su uvidjeli da se turanj orušava. Također, konzervatori su poslali su obavijest Gradu i svim vlasnicima Turnja da u slučaju da dođe do neke nezgode mogu snositi odgovornost – saznajemo od gradonačelnice Branke Juričev Martinčev

Grad je u nekoliko navrata, pozivao suvlasnike Čorićevog turnja na razgovor i ponudio im otkup Turnja po tržišnoj cijeni utvrđenoj od strane ovlaštenog sudskog vještaka, kako bi se mogla izraditi potrebna projektna dokumentacija, temeljem kojeg bi se aplicirali za sredstva iz EU fondova za zaštitu kulturne baštine.

Uz pomoć tih novaca zajedno sa svojim sredstvima Grad bi Turanj otkupio i uredio tako da postane muzejski prostor s ljetnom pozornicom.

 

IMG_8330.JPG

Nadzor nad zaštitom kulturnih dobara na području Grada Vodica je u nadležnosti Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Šibeniku te su jedino oni nadležni naložiti vlasnicima kulturnog dobra, u svrhu sprječavanja daljnjeg propadanja i urušavanja objekta da provedu mjere sanacije na kulturnom dobru.

Oni propisuju i određuju kako se predmetna sanacija mora izvršiti, a ukoliko u predviđenom roku vlasnici ne izvrše predmetnu sanaciju Grad Vodice bi se postavio za skrbnika kulturnog dobra, ali samo u dijelu popravka odnosno sanacije kulturnog dobra.

IMG_8332.JPG

Samo u slučaju preporuke konzervatora, Grad bi mogao pokrenuti izvlaštenje kulturnog dobra, sukladno Zakonu o izvlaštenju - kazala je na kraju gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.

Više informacija

  • Media: Photo
Pročitano 5476 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 28 Prosinac 2015 16:41

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.