Nedjelja, 10 Svibanj 2015 13:40

Hoće li Faust Vrančić Prviću priskrbiti muzejski Oscar?

U škotskom glavnom gradu tijekom sljedećeg tjedna održat će se završna svečanost s proglašenjem najboljeg europskog muzeja što je za struku ekvivalent znamenitom kipiću što ga Amerikanci dodjeljuje za najbolja filmska ostvarenja godine. Baš za to nagradu ove godine nominiran je tek tri godine star muzej kojem je Ivana Skočić na čelu, a smješten na Prviću, prvom u niski slikovitih šibenskih otočića tek koju milju udaljenom od na kopnu mu najbližih Vodica. - piše T-portal

'EMYA, Europian Museum of the Yaer Award već 38 godina potiče kvalitetu, kreativnost i inventivnost na polju europske muzeologije i pritom ne pravi razliku između malih, srednjih i velikih muzeja, njihovih budžeta i popularnosti.

Ove godine nominirano je 42 muzeja iz 21 zemlje, a na samoj svečanosti okupit će se više od 200 sudionika i oči čitave Europe bit će uprte u nas. U tom smislu pojavljivanje našeg malog muzeja s otoka Prvića u takvom društvu već je velik uspjeh', govori Ivana Skočić.

'Kad znadete da je taj muzej zadnja riječ suvremene muzeologije koji prikazuje nevjerojatno bogatu povijest našeg kontinenta i njegova sredozemnog ishodišta (što uključuje i njegovo arapski dio) te da žiri u svom obrazloženju tvrdi kako je riječ o 'suvremenoj Agori koja oduzima dah', onda se pitate što u takvom moćnom društvu može mali muzeju iz Prvića', kaže Ivana i odmah dodaje kako je te njezine dvojbe još tijekom procesa aplikacije rastjerala Zvjezdana Antoš, nacionalna koordinatorica EMYA.

'Riječ je o tome da Europa cijeni posebnost i posebice važnost muzeja za lokalnu zajednicu, a tu je naš muzej uz bok onima iza kojih stoje budžeti o kojima Hrvatska može samo sanjati', kaže Skočić ističući kako je muzej posvećen Faustu Vrančiću uza sav lokalni značaj istodobno i velika europska priča, i to ne samo zato što je izgradnju Memorijalnog centra sufinancirala Europska unija s 960.000 eura (ukupna je investicija 1,3 milijuna eura).
Cijeli članak možete pročitati na: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/380475/Hoce-li-Faust-Vrancic-Prvicu-priskrbiti-muzejskog-Oscara.html

Pročitano 3022 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 10 Svibanj 2015 13:42

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.