Petak, 30 Studeni 2018 18:37

Grad Vodice: Odluka o visini paušala za privatne iznajmljivače će biti donesena na vrijeme

Napisala

U srijedu, 21. studenoga 2018. usvojen je novi Zakon o porezu na dohodak, jedan od niza zakona koji obilježavaju tzv. Marićevu poreznu reformu. Svi ti zakoni će utjecati na naš svakodnevni život, a ovaj se posebno tiče privatnih iznajmljivača jer članak 17. dotiče ono, što je od 2005. godine, za sve domaćine jednako - visinu paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu.

 

O tome već klikću i galebovi nad Prvićem - svi znamo da u 2019. taj iznos paušala neće biti jednak za sve iznajmljivače, već se razlikovati od općine do općine. Spomenutim Zakonom, Vlada prepušta odluku o visini paušala jedinicama lokalne samouprave, i to u rasponu od 150,00 do 1500,00 kuna po krevetu.

Odluka o visini paušala uskoro

Hoće li se visina paušala mijenjati ili ne, ovisi, dakle o Gradu Vodice i odluci Gradskog vijeća. Ne dogovori li se Gradsko vijeće oko visine paušala i odluku donese do kraja siječnja iduće godine, visina paušala za iznajmljivače na području Grada Vodica će se itekako promijeniti i bit će veća za čitavih 150 %, odnosno, plaćat ćemo paušal od 750,00 kuna po krevetu!

I to zato što u članku 30., završnih i prijelaznih odredbi novoga Zakona, između ostalog, piše:

1) Predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave obvezna su za 2019. godinu donijeti odluke iz članka 17. ovoga Zakona kojima će se propisati visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu do 31. siječnja 2019. godine te iste dostaviti Poreznoj upravi najkasnije do 15. veljače 2019. godine. Donesena odluka se primjenjuju sve do donošenja nove odluke sukladno članku 17. ovoga Zakona. (2) Ako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ne donese odluku u propisanom roku, visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, određuje se u iznosu od 750,00 kuna.

Od tajnika Grada Vodica, Marsela Mitrovića-Matića, smo doznali kako će odluka o visini paušala za privatne iznajmljivače biti jedna od točaka dnevnog reda na iduće dvije sjednice Gradskog vijeća Grada vodica. Koliki će iznos Grad predložiti, nismo još uspjeli doznati iz Upravnog odjela za financije Grada Vodica.

Rezervacije smještaja za 2019. već krenule

Tako nam ostaje nagađati o sudbini vodičkih iznajmljivača koji su mahom već počeli bukirati svoje smještajne kapacitete za iduću godinu. Cijene utemeljene na dosadašnjim poreznim davanjima, lako bi se mogle pokazati preniske i na rubu rentabilnosti u slučaju podizanja visine paušala. Pogotovo u zaleđu grada i na Prviću, gdje je sezona najkraća i traje tek 40-ak dana.

Prema Izvješću o radu direktora i ureda TZ grada Vodica za 2017. godinu, na području Grada je bilo registrirano 12.777 kreveta u privatnom smještaju, a prosječna popunjenost je bila 61 dan.

Paušal po krevetu (jedinici kampa) ovisi i o razredu turističkog mjesta jer se visina množi s koeficijentom, koji je najveći za A razred i iznosi 1,00, a najmanji za D gdje je 0,50.

Od mjesta koja su u sastavu Grada, tri su mjesta A turističkog razreda, Vodice, Srima i Prvić Luka, B razred je samo Šepurina, dok Gaćelezi, Grabovci, Čista Velika i Mala nisu razvrstani u turističke razrede pa njihovi domaćini plaćaju paušal pomnožen koeficijentom najnižeg D razreda.

Više od 3,5 milijuna kuna od paušala

Od ukupnog broja registriranih ležajeva na području Grada, 97 % ih je samo u Vodicama i na Srimi. Gostima je na raspolaganju 12.415 ležaj u ova dva susjedna mjesta, dok naselja na Prviću i u zaleđu zajedno broje tek 362 kreveta u privatnom smještaju.

Podizanje visine paušala bi moglo biti pogubno za vodičke privatne iznajmljivače zbog kratke sezone, pogotovo u naseljima na otoku i u zaleđu. Njihov 3-postotni udio se može činiti zanemariv u iznosu od oko 3 milijuna i 800 tisuća kuna, koliko Grad godišnje prikupi poreza od domaćina.

DJI_0036.JPG

Vrijednost vodičkog zaleđa i otoka

Međutim, zaleđe i otok su bezmjerno vrijedni u diversifikaciji turističke ponude Grada Vodica. Grad Vodice, osim komercijalnih sadržaja u gradu i na Srimi, zahvaljujući otoku i zaleđu u svojem sastavu, svojim gostima može ponuditi i noćenje u netaknutoj prirodi, domaće proizvode OPG-ova s tih područja, tematske i nišne izletničke ture, kupanje na prirodnim plažama, autohtone vrijednosti otoka i malih ruralnih sredina Gaćeleza, Čiste i Grabovca. Potencijala je mnogo, i nedovoljno iskorištenih.

Onako kako Turistička zajednica grada Vodica provodi projekte umrežavanja i poticanja rasta kvalitete usluga privatnih poduzetnika s vodičkog područja, Grad Vodice bi trebao stimulirati jači razvoj turističke ponude svojeg zaleđa i otoka. Nadamo se da će upravo to biti misao vodilja

Pročitano 6755 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.