Petak, 28 Veljača 2014 21:21

Druga faza projekta Očuvaj Vodice: Stiže novih 2500 kanti za selektivno sakupljanje otpada

Prije godinu dana započet je projekt "Očuvaj Vodice" komunalne tvrtke Leć kada je jedan dio stanovnika Vodica dobio na korištenje tkz. eko kante u koje su građani u svojim kućanstvima mogli odvajati papir i plastični korisni otpad.

Prema informacijama iz tvrtke Leć većina građana savjesno odvaja otpad u eko kante, sve sukladno dobivenim uputama i katalogu odvoza. Također, uvođenjem selektivnog sakupljanja otpada, po prvi put od osnivanja tvrtke Leć došlo je do smanjenja odloženog komunalnog otpada za 71.76 tonu. (usprkos povećanju broja gostiju)

Zbog svih ti pozitivnih reakcija Grad Vodice sklopio je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o neposrednom sufinanciranju kupnje kanti za selektivno sakupljanje otpada. Vrijednost nabava dodatnih 2500 kanti,(zapremnine od 120 l) nakon provedene javne nabave, iznosi ukupno 234.500,00 kuna, od čega će Fond platiti 40% ili 93.800,00 kuna, dok će ostatak od 140.700,00 kuna financirati komunalno društvo Leć, koji ujedno i nastavlja drugu faza ovog projekta.

Kako od 2013. godine u prostorije LEĆ d.o.o. dolazi i prikupljeni korisni otpad od građana, a planira se da u 2014. godini čitave Vodice budu u sustavu primarne reciklaže, izvjesno je da će doći do povećanja količina raznog materijala kojeg je potrebno sortirati prema vrsti te ga tako pripremljenog i prešati. Da bi se proces ubrzao, u tvrtci Leć planiraju postojeće prostorije opremiti komunalnom opremom za brže i lakše odvajanje otpada (transportne trake) i prešanje u automatskoj horizontalnoj preši.

balirkaFotografija planirane nove balirke za prešanje koja bi omogućila bolji i brži rad. Tip balirke sa slike ne znači da će se ista i nabaviti jer to ovisi o javnoj nabavi.

Za kvalitetnu evidenciju ulaznog korisnog otpada kao i predanih količina nužno je potrebna i vaga, preko koje bi se točno evidentirao sav prikupljeni korisni otpad od građana i poslovnih subjekata, te njegovo predavanje tvrtkama ovlaštenim za oporabu i/ili zbrinjavanje takve vrste otpada. Slijedom toga "Leć" je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kandidirao projekt za sufinanciranje nabave Linije za prešanje, Linije za sortiranje, Elektroničke mosne cestovne vage i mobilnog uređaja za pražnjenje plast. i metal. kontejnera.
Planirana vrijednost opreme bez PDV-a je 1.166.170,00 kn dok građevinski radovi iznose 500.000,00 kn.

I na kraju spomenimo da će se odvožnja korisnog otpada odvijati prema već utvrđenom rasporedu jedanput mjesečno u zimskom periodu tj. dva puta u ljetnim mjesecima.
No, važno je istaknuti da u slučaju povećane potrebe građana za odvozom korisnog otpada, korisnici imaju mogućnost da u Leć-u preuzmu besplatne vrećice za korisni otpad koje također odlažu na dan odvoza uz kantu.

korisniotpadKorisni otpad spreman za daljnju reciklažu

Pročitano 4076 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.