Subota, 21 Travanj 2018 10:20

Dokle ćemo trpjeti „ovakvu umjetnost“ i vandalizam nad sakralnom i kulturnom baštinom grada Vodica?

Nepoznati počinitelj, po treći puta se ovo događa - prethodna dva su bila 2010. i 2016. godine, samo njemu znanom „ingenioznom umjetnošću", pomoću grafita ispisanom na zidu crkvice sv. Križa na starom groblju u Vodicama, oštetio je najstariji i najvrjedniji sakralni i kulturni spomenik grada Vodica, koji je i zaštićen kao kulturno dobro RH.

 

Župa i grad Vodice ulažu ogroman trud i napore, kako bi se spomenuti najvrjedniji spomenik uredio i obnovio, u tu svrhu izrađeno je i usuglašeno Idejno rješenje uređenja staroga groblja i crkvice, nakon toga bi se izradio Izvedbeni projekt i prema financijskim mogućnostima i obnova i uređenje spomenika, s druge strane postoje oni kojima to nije ni sveto ni kulturno i na ovakav se vandalistički način prema tome odnose.

Poslije trećeg puta, moramo se zapitati: Dokle ćemo trpjeti „ovakvu umjetnost" i vandalizam nad sakralnom i kulturnom baštinom grada Vodica?

I ako ovo ne shvaćam osobno, pitam se što je sljedeće: moja kuća, automobil ili moja glava?

Dok su mene učili da je zadaća umjetnosti zrcaljenje (vječne) ljepote, humaniziranje i oplemenjivanje duha, otimanje iz svakodnevnog sivila i uzdizanje prema dobrom, lijepom i istinitom, očito da ima i onih koji umjetnosti odriču svaku metafizičku i pedagošku vrijednost te uzdižujuću dimenziju, pokazujući da joj je najdalji domet ne više krepost, nego glorificiranje apsurda koji sve strmoglavljuje i utapa u ono najniže, najodurnije – primitivizam označen terorom subjektivizma.

crkva1234.jpg

Ovakvo ponašanje („umjetnost") koje obezvrjeđuje, ruši i uništava sakralno, kulturno, lijepo i umjetničko u našem gradu, usuditi ću se kazati, od svih nas: Crkve, društva, odgojnih i kulturnih institucija, zahtijevaju CENZURU – shvaćenu u izvornom latinskom smislu (lat. censura – prosudba), koja će nam pomoći odgajati, izgrađivati i upućivati prema dobrom, lijepom i istinitom.

Završiti ću riječima ruskog klasika Dostojevskog koji je uskliknuo: ljepota će nas spasiti! Naši su stari to prepoznali i zato su gradili ovakve sakralne i kulturne spomenike koji i danas upućuju na ljepotu i sklad vječnoga Umjetnika.

don Franjo Glasnović

Pročitano 4801 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.