Subota, 07 Ožujak 2020 20:41

Definicija turizma iz pera Darka Bastića, direktora kompleksa hotela Olympia i Olympia sky

Goran Rihelj, vlasnik i osnivač portala HRturizam napravio je intervju s dir. Hotela Olympia i našim sumještaninom Darkom Bastićem za vrijeme njegovog boravka u Zagrebu. Dio razgovora pročitajte ispod, a cijeli članak na portalu HRturizam

Koja je definicija turizma? bla,bla,ba…. mogli mi istaknuti razno razne definicije. No, jedno je teorija, a nešto sasvim drugo praksa. Moja je kako se turizam sastoji od emocija, doživljaja i priča.

No upravo na tu temu oduševio me je razgovor s Darkom Bastićem, direktorom kompleksa hotela Olympia i Olympia Sky iz Vodica, s kojim bi mogao razgovarati satima, a da niti u jednom trenutku ne pogledam na sat, a koji je u samo dvije izjave objasnio cijelu definiciju turizma.

No, krenimo redom…

„Gdje jedemo, gdje provodimo vrijeme, gdje kupujemo – sve to čini naš hotel domom“ poruka je kompleksa hotela Olympia i Olympia Sky iz Vodica kojoj promoviraju svoju misiju poslovanja kroz suradnju s lokalnim proizvođačima OPG-ovima i malim ribarima. Hrabra poruka i obećanje, no ono najvažnije, ne radi se samo o promotivnoj poruci, nego u hotelu Olympia iz stoje iza ovog obećanja.

Šporki makaruni, Soparnik, pašticada, rožata i mnogi drugi gastro specijaliteti dalmatinske kuhinje sastavni su dio gastro ponude kompleksu hotela Olympia i Olympia Sky. Iako bi to trebalo biti normalno i prirodno, nažalost to je jako rijetkost u našem turizmu.

Tako se od prvog dana u kuhinji kompleksu hotela Olympia i Olympia Sky koristi se što više autohtonih proizvoda – od ribe i morskih plodova od lokalnih ribara, mesnih proizvoda iz zaleđa, povrća i voća… Tako jednostavno, zar ne? No, glavno pitanje je zašto?

„Podržavajući lokalne proizvođače i ribare se osigurava njihova održivost u budućnosti. Domaća hrana je svježa i sezonska, a kod nas u kući, kako se volimo zvati, jer smo jedna velika obitelj, se poslužuje samo najkvalitetnija hrana. Lokalno uzgojena hrana ima finiji okus i bolje izgleda, a osim što podržavamo naše lokalne proizvođače, gosti hotela su i više nego oduševljeni. Svakog gosta po želji možemo odvesti da uživo vidi domaću proizvodnju” istaknuo je direktor kompleksa, Darko Bastić. Win-win za sve.

Raznolikost u kulturi i načinu života čini turizam to što je, te je upravo to glavna esencija turizma – autentičnost, tj. sveti gral u turizmu koji stvara motiv dolaska. Zato glavni turistički proizvod mora biti naša autentična priča, jer ako su sve destinacije iste, zašto bi ljudi onda putovali?

S druge strane, korištenjem domaćih i lokalnih proizvoda potičemo lokalno gospodarstvo, smanjujemo troškove, imamo svježe i najvažnije kvalitetne namirnice te u konačnici jedinstven turistički proizvod. Turizam sam sebi nije smisao, ako nemamo tu toliko važnu autentičnost u našoj ponudi u svim oblicima, a koja generira dodanu vrijednost kroz razvoj svih drugih industrija koje se vertikalno i horizontalno razvijaju uz turizam. Upravo ta turistička potrošnja mora se spustiti na lokalnu ekonomiju, a ne da se kroz turizam potiče uvoz.

To je i jedan od naših najvećih turističkih problema – što imamo relativno slabu turističku potrošnju, nisku vrijednost za novac, čast pozitivnim primjerima, te što se ta potrošnja ne spušta na lokalnu ekonomiju. Osim kroz rentu, naravno, što svakao nije dovoljno kao što vidimo na našem primjeru.

Naravno, donašanja gastronomija daje nam na stotine načina kako modernizirati našu tradicionalnu kuhinju, no baza i dalje mora biti lokalni recepti, ali interpretirani na moderni način. “Domaći su proizvodi svježi i obično se prodaju u roku od 24 sata nakon što ih se ubere ili sakupi. Ako kupujemo proizvode u velikim trgovačkim lancima, vrlo je vjerojatno da su čuvani danima ili tjednima. Kod lokalnih poljoprivrednika hrana je sezonska jer sva hrana nije raspoloživa cijele godine. To na omogućuje da tijekom svakoga godišnjeg doba naši gosti uživaju u hrani koja je prilikom kupnje na vrhuncu kvalitete” dodaje Bastić.

U ove dvije izjave na najjednostavniji praktični način je objašnjena definicija turizma. Case study za sve studente turističkih fakulteta. S druge strane, obećanje kako gost može uživo vidjeti domaću proizvodnju je izuzetno moćno i odličan sales point.“Lokalni proizvođači nisu anonimni i ozbiljno shvaćaju svoju odgovornost prema potrošaču. Znajući da naša hrana ima priču i da potječe od jednog od naših susjeda, obrok je puno ukusniji“ zaključio je Bastić.

Turizam kakav bi trebao biti. Lokalno, lokalno i autentično. To je ta kvaliteta na koju se moramo bazirati i odgovor na pitanje kako produžiti turističku sezonu te opravdati vrijednost za novac. A ne da uz Jadransko more koje nam nudi izobilje svježe ribe, mi prodajemo smrznute ribu iz Argentine. Suludo i kontraproduktivno! I zato je ključno pitanje kada pričamo o strateškom i održivom razvoju našeg turizma upravo: Kolika je mjesečna potražnja za domaćim jajima u svakoj destinaciji?

Ostatak teksta pročitajte na portalu HRturizam

Foto: OLYMPIA VODICE 

Više informacija

Pročitano 5417 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 07 Ožujak 2020 20:45

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.