Utorak, 28 Travanj 2020 13:33

Čistoća iznad svega! Airbnb izdao vodič za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19

Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu otvoreni čitavo vrijeme dok čistite. Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih trljajte najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola. Dok čistite, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu. Nakon svakog čišćenja rukavice treba baciti. I ne zaboravite oprati ruke čim skinete rukavice...

Ovo je tek uvod u cijeli niz smjernica iscrpnog Airbnb-ova vodiča za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19. Na popularnoj online platformi za iznajmljivanje turističkog smještaja objavljene su detaljne upute kako bi trebalo izgledati čišćenje apartmana u doba korone. - piše Slobodna Dalmacija

Čistoća iznad svega! Nije li tako bilo i prije pojave zlokobnog virusa, reći će mnogi iznajmljivači kojima je higijena smještaja za turiste i prije bila na vrhu liste prioriteta, zbunjeni sadržajem savjeta za čišćenje, koji sada uključuju i obvezno korištenje sredstava za dezinfekciju, primjenu jednokratnih vlažnih maramica, zaštitnu odjeću poput ogrtača, rukavica i maski i sl., što će nesumnjivo povećati i troškove njihova poslovanja.

U nizu Airbnb-ovih smjernica kojih se treba pridržavati prilikom čišćenja smještaja između dviju rezervacija navodi se obvezno nošenje zaštitne opreme u vidu jednokratnih rukavica, pregača i ogrtača, te maske za lice ili ručno izrađenih pokrivala za lice od tkanine.

“Očistite, a zatim dezinficirajte. Za uklanjanje prljavštine, masnoće, prašine i mikroorganizama upotrebljavajte deterdžent ili sapun i vodu. Kad površinu očistite, poprskajte je dezinfekcijskim sredstvom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim površinu obrišite. Ako ne upotrebljavate papirnate ručnike ili jednokratne vlažne maramice, najbolje bi bilo da za svakoga gosta upotrijebite novu krpu”, stoji u aktulnom vodiču za čišćenje uz upozorenje “nemojte dirati lice dok čistite”.

“Posebnu pozornost obratite na površine koje se često dodiruju, poput prekidača za svjetla, kvaka, daljinskih upravljača i ručki na slavinama. Ne zaboravite na sofe, tepihe, zavjese i druge mekane, porozne površine. Pažljivo uklonite svu vidljivu nečistoću i nakupljenu prljavštinu, a zatim sve očistite odgovarajućim sredstvima za čišćenje namijenjenim tim vrstama površina. Ako je moguće, operite ih u perilici rublja slijedeći upute proizvođača.
Operite svu posteljinu i kućni tekstil na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač. To uključuje posteljinu, navlake za madrace, ručnike za ruke i tuširanje, kuhinjske krpe i deke. Kad dodirujete prljavo rublje, ne zaboravite navući rukavice i pripazite da ga pritom ne tresete jer se na taj način mikroorganizmi mogu raznijeti na okolne površine”, piše, među ostalim, u vodiču za čišćenje u svrhu prevencije širenje COVID-a 19.

Preporučuje se i nakon svakog čišćenja isprazniti usisivač, obrisati ga dezinfekcijskim sredstvom, a isto bi trebalo učiniti i s drugim kućanskim aparatima poput perilice za posuđe i perilice rublja. - cijeli članak pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije

Popis stavki za čišćenje i dezinfekciju
Prilikom čišćenja, napominju u Airbnb-u, nikako ne preskačite i kvake, prekidače za svjetlo, daljinske upravljače, uzice za uključivanje i isključivanje ventilatora i svjetiljki, termostate, ključeve, sušila za kosu, ograde, daske za glačanje i glačala, te kante za otpad i recikliranje.
Kuhinja: sudoperi, kvake i ručke i na kuhinjskim ormarićima, kuhinjski aparati (pećnica, toster, lonaca na paru, aparat za kavu i dr.), začini (ulje, pribor za sol i papar, začini i spremnici koji se često upotrebljavaju i dr.), posuđe koje se ne može prati u perilici (keramičke zdjele, plastično posuđe za djecu i dr.), stolice s čvrstim naslonom
Kupaonica: umivaonici, WC školjke, ručke na slavinama, kade i tuš-kade, zavjese i vrata na kadama i tuš-kadama, spremnici za šampon, regenerator, gel za tuširanje i sapun za ruke
Spavaća soba: vješalice i stalci za prtljagu, noćni ormarići
Kućanski aparati za čišćenje: perilice rublja, usisivači, sušilice
Oprema za djecu: igračke, prijenosni krevetići i elementi sa zaštitnom ogradom za igru, stolice za hranjenje
Ostali sadržaji: bicikli, kišobrani, igre, knjige
Dodatne upute
Iznajmljivačima se preporučuje i ugradnja sefa za ključeve ili pametne brave s digitalnim otključavanjem, što će omogućiti fleksibilne ulaske i izlaske iz apartmana kako bi se smanjio kontakt s gostima na najmanju moguću mjeru.
Pobrinite se da u smještaju ima dovoljno zaliha svih osnovnih sadržaja poput sapuna za ruke, papirnatih ručnika i maramica, WC papira, a u slučaju duljeg boravka u smještaju i dovoljno dodatnih ručnika i setova posteljine.
Gostima možete ostaviti na raspolaganju sredstva za dezinfekciju i druga sredstva za čišćenje te ih time potaknuti da čiste sami za sobom.
Pričekati 72 sata između dva gosta
Nakon odlaska gosta koji je mogao biti izložen koronavirusu, savjetuju u Airbnb-u, pričekajte 24 sata i tek onda započnite s čišćenjem.
Domaćini koji sudjeluju u inicijativi za pružanje smještaja osobama koje pomažu u borbi protiv bolesti COVID-19 dužni su pričekati da prođe 72 sata između odlaska jednog i dolaska drugog gosta.
To uključuje 24 sata, koliko treba pričekati prije ulaska u smještaj, kao i vrijeme potrebno da se sve prostorije koje su na raspolaganju gostima očiste i dezinficiraju. Predviđeno je i da ostane malo vremena u slučaju da još nešto treba obaviti.

Više informacija

Pročitano 4097 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.