Četvrtak, 09 Travanj 2020 14:13

Ćakula s vodičkim poduzetnicima: Nekome mjere spas, nekome nisu u pravi u čas

Troje lokalnih poduzetnika pristalo je na ćakulu o Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta. Jedan je jako pozitivan, drugi malo manje… Kažu da su nove mjere dosta spasonosnije od prvih, ali i da ne znaju što nosi budućnost i kako dalje. Mola li korona i bude li što od sezone, svima će nam biti lakše.

-    Da su ove mjere iz drugog paketa nastupile odmah u ožujku bilo bi puno lakše poslodavcima koji su brzo morali donijeti odluku - poslati radnike na biro gdje će 3 – 4 mjeseca primati naknadu 70 % plaće ili uzeti subvenciju, ali i na sebe preuzeti obvezu isplatu razlike od minimalca do pune plaće + doprinose, poreze i ostale parafiskalne namete, a time i gomilati dugove, a prihodi 0 kuna!!, priča nam u dahu jedan lokalni ugostitelj.

Nije mu jednostavno bilo za odlučiti. Svoje radnike poslao je na biro jer u ovom dijelu godine ne može izdržati više od mjesec dana bez prihoda, a njima je osiguran prihod na birou.

-    Inače, ostavio bi ih na mjerama, tako da bih rekao da mislim da su malo zakasnile. Međutim, moram i pohvaliti da u ovom drugom paketu uz mjeru gdje vlada pokriva 4000 + doprinose, poreze i parafiskalne namete dozvoljava povratak radnika s biroa natrag na radna mjesta uz priznavanje navedenih prava te sam upravo u postupku povratka svojih radnika – najavio je.

Kada će prestati i što će biti u budućnosti nitko ne zna , dodaje da nas sve skupa čekaju teška vremena i dug oporavak turizma. No, vlasnicu kozmetičkog salona s manje zaposlenika mjere su spasile.

-    Imam samo jednu stalnu radnicu te drugu koju sam zaposlila u očekivanju predsezoni i većem obujmu posla. Kad je došla obavijest o zatvaranju salona i svega ostaloga, prvotno mi je bio šok. Slušaš vijesti, očekuješ, ali opet misliš da se to događa nekom drugom svijetu, kazala je B.B.

Odlučila je malo pričekati što se na kraju i pokazalo kao dobar potez.

-    S obzirom da sam u najmu, odmah za ožujak mi je oprošteno plaćanje prostora od divnog vlasnika. Tresla sam se što dalje, ali nisam gubila nadu. Znala sam da će država nešto morati napraviti. Prve mjere bile su mi već spasonosne jer mi je bilo žao drugu radnicu poslati na biro bez ikakvih primanja. 

Ove nove stavile su – kako je kazala – točku na i. Spasilo je i nju i radnice, a što će biti kasnije, vrijeme će pokazati. No, naglasila je u pozitivnom tonu, žene će nakon karantene na njih navaliti.

Vlasnica jednog vodičkog frizerskog salona kaže da se nada da u svibnju kreću s radom.

-    Nadam se da će kroz 4. mjesec ovo proći!! Ako bude tako, onda imamo nešto i od sezone i neće biti tolikih gubitaka. A ako ne, onda ne znam kako će ovo sve izdržati i obrtnici, a i država – smatra I.H.

Kaže da bi mjere mogle biti i bolje. Jer – ako je zabranjen rad, onda se trebaju stopirati i sva plaćanja prema državi. No, svima je situacija nova, izvanredna i mijenja se iz dana u dan. 

-    Prijavila sam se za potporu za očuvanje radnih mjesta. I tu nitko ne zna šta da radi. Da plaćamo doprinose ili ne? Nitko mi ne zna dati pravu informaciju, kazala je. 

Više informacija

  • Headline: Strah je prisutan, ali ima i dobre pozitive – sve će doći na svoje misto
  • Foto izvor: Pixabay
Pročitano 4825 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.