Nedjelja, 18 Travanj 2021 14:06

Akcija promocije hrvatskih otoka kao COVID free zone i problemi s prometnim vezama kopna i otočana

Akcija promocije hrvatskih otoka kao COVID free zone i problemi s prometnim vezama kopna i otočana Arhiva

Ove subote, mnogi su se, razočarani i ljuti, ruku punih pretrpanih torbi i kesa, umjesto na otoke, vratili svojim gradskim domovima ili otišli u nenajavljeni posjet rodbini i prijateljima. Jadrolinijin brod "Lara" u smjeru otoka Prvića i Zlarina nije isplovio. Planove putnika, ovaj put, nisu omeli jugo ili bura. Razlog je banalniji, "Lara" se, jednostavno, pokvarila. "Lara" se pokvarila, a koncesionar i državna brodarska tvrtka Jadrolinija se nije potrudila pronaći zamjenu za brod izvan pogona. Inače, na toj liniji, liniji 505 koja spaja kopno s otocima Zlarin i Prvić, prometuje spomenuta "Lara", putnički brod iz 1988., a uz njega "Tijat", najstariji brod Jadrolinijine flote koji će uskoro napuniti, ni manje ni više, nego 66 godina! – piše Antonia Dobrota s portala Cimerfraj.hr

Njenu priču djelomično prenosimo ispod

Problemi s prometnim vezama kopna i otočana odavno više nisu vijest ikome zanimljiva. Zanimljivo je, međutim, kako se gore opisani slučaj poklopio s akcijom jednog našeg ministarstva. Dok su otočani u nevjerici kupili svoje "valiže" i tražili mjesto gdje će čekati brod, na stranicama Ministarstva turizma i sporta je osvanula nova objava pod nazivom "Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo akciju hrvatski otoci – COVID free zone", gdje ministrica turizma Nikolina Brnjac poručuje javnosti:

“Važnost naših otoka za turizam je iznimno velika, jer se četvrtina turističkih noćenja u Hrvatskoj ostvaruje na otocima, a boravak turista na otocima dva je dana duži nego u kopnenim turističkim središtima. Također, na otocima se nalazi i trećina komercijalnih smještajnih kapaciteta i zato je važno da imamo točne informacije o epidemiološkoj situaciji na svim otocima, od kojih su mnogi zelene zone. Na taj način turistima ćemo omogućiti detaljan i jasan uvid o sigurnom i ugodnom boravku u Hrvatskoj."

Piše tu još i kako je naše turističko javno tijelo intenziviralo svoje akcije pred sezonu pa je, citiramo, "u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno" (pretpostavljamo: zdravstvo) "pokrenulo akciju hrvatski otoci - COVID free zone". Ministarstvo vidi priliku za privlačenje turista u nižoj stopi zaraženih na hrvatskim otocima pa planira podatke o epidemiološkoj situaciji na otocima objavljivati na web stranicama www.safestayincroatia.hr.

Jesu li se, prije pokretanja akcije Hrvatski otoci - COVID free zone, u našem Ministarstvu zapitali zašto je epidemiološka situacija na otocima povoljna?

Niža gustoća naseljenosti - niža mogućnost zaraze

Iako, se prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. broj otočana povećao u odnosu na 2001. godinu za 7886 duša, hrvatski otoci još uvijek ne bilježe gustu naseljenost. Ona je upola manja od gustoće naseljenosti u Hrvatskoj i tri puta manja od prosječene u EU.

Na otocima živi pretežno starije stanovništvo. Samo 12,86% osoba je mlađe od 14 godina (u RH 15,23%), 22,13% otočana su starije osobe u dobi od 65 godina i više, a 65,01% je osoba srednje dobi od 15 do 64 godine, s tim da taj postotak više ide u korist osoba od 50 i više godina.

Slijedom navedenog, povoljna epidemiološka situacija na otocima je sretna okolnost, koju prije svega možemo zahvaliti maloj gustoći naseljenosti i populaciji koja se pretjerano ne izlaže rizicima zaraze s COVID-19, naročito s obzirom na svoju dob.

Cijeli članak pročitajte na portalu Cimerfraj.hr

Više informacija

Pročitano 2569 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.