Napomena

Simple Image Gallery Pro Notice: Flickr gallery does not exist or it's not public.

Četvrtak, 28 Kolovoz 2014 00:00

Unatoč zabrani, građevinska mehanizacija narušava mir vodičkih gostiju

U javnosti je općeprihvaćena teza da se u Hrvatskoj ne poštuju zakoni koji su doneseni, niti se u svim slučajevima njihovo kršenje adekvatno sankcionira.

Još jedna potvrda koja ide u prilog toj tezi stigla je iz Vodica na primjeru gospođe Gordane Palade koja, kao i mnogi njezini sugrađani, živi od turizma.

Međutim, suočena je s problemom koji već godinama ugrožava njezino poslovanje. Naime, Vodice su kao jedno od turističkih središta županije i države donijele odluku o izabrani izvođenja građevinskih radova u sezoni kako buka ne bi narušavala mir kojeg očekuju gosti koji, na kraju krajeva, taj mir nemalo plaćaju.

Tako u Zoni 1., na području Vodica i Srime do magistralne ceste zabrana vrijedi od 15. lipnja do 15. rujna, dok je u Zoni 2., na području od magistralne ceste do krajnjeg ruba naselja gradnja zabranjena u periodu od 1. srpnja do 1. rujna.

Apartmani Gordane Palada nalaze se kilometar i pol udaljeni od centra Vodica, čime spadaju u Zonu 2. Nadala se kako će svojim gostima tamo moći ponuditi luksuznu oazu mira idealnu za odmor kakav centar ne može pružiti, no zbog buke strojeva to nije moguće. Naime, unatoč odluci o zabrani izvođenja radova, priča gospođa Palada, Minigradnja d.o.o. iz Vodica, vlasnika Ante Perice tik do njezinih smještajnih kapaciteta gradi apartmane uz korištenje teške mehanizacije, a takav se slučaj ponavlja već tri godine. Zbog toga je kucala na vrata različitih institucija, zasad bez odgovarajućeg rješenja.

Obraćala se komunalnoj službi i podnosila prijave iz godine u godinu, no većina je zapisnika otišla u zastaru. Riješen je tek jedan od prošle godine, a gospođa je šokirana i ogorčena postupanjem suda, odnosno suca Josipa Klisovića prema čijoj je odluci Perici smanjena kazna s 12 tisuća na 3 tisuće kuna zbog, navodi Palada, dobrog ponašanja na sudu, kao i zbog toga što Perica nije prethodno kažnjavan.

- Predmeti koji su otišli u zastaru, a koje sam ja redovito prijavljivala, su zanemareni – objašnjava Palada i dodaje kako se obraćala i policiji koja joj je objasnila da buka koju proizvode bageri i pneumatske bušilice nije remećenje javnog reda i mira.

- Ping-pong loptica prebacuje se od jednog do drugog, moji džepovi su prazniji dok bahati gospodin Perica egoistično sprovodi svoje interese bez da mu itko stane na kraj. Radove je izvodio do 30. srpnja ove godine, a vratio se 25. kolovoza sa svom mašinerijom nastavljajući gdje je stao – ogorčena je gospođa Palada.

vagabundo1
 

Po dojavi gospođe Palade na teren je 26. kolovoza izašao komunalni redar i ustanovio kršenje odredbi iz Odluke o komunalnom redu.

- Mi donesene odluke provodimo jer želimo zaštiti naše goste. Ja sam izašao na teren, napravljen je zapisnik kojeg gospodin Perica nije htio zaprimiti, što je njegovo pravo. Ustanovili smo da je prijava osnovana i izdano je rješenje o zabrani radova. Gospodin prema tom rješenju mora obustaviti radove, mi ćemo ponovno u četvrtak izaći na teren i ukoliko ustvrdimo da se oglušio o zabranu, na teren će izići i policija – objasnio nam je komunalni redar Blagodar Španja.

Gordana Palada ogorčena je i na diskriminaciju s kojom je suočena zbog podjele Vodica na gore spomenute zone.

- Iako plaćam sve takse kao da sam prvi red uz more, termin zabrane gradnje nije isti za sve. Mi smo uskraćeni za mjesec dana mira. Kakva je to diskriminacija? Oni time određuju do kada ću ja imati goste. Neka se odluče hoće li Vodice biti građevinska zona za izgradnju apartmana ili će biti turističko mjesto koje se toliko uzdiže, a ne znam na račun čega. Od cijelog ljeta samo smo tri tjedna mirno spavali. Tko će meni platiti odštetu zbog toga što mi gosti odlaze? Da je situacija obrnuta i da se ja ne držim zakona i ne plaćam takse, sjeli bi mi ovrhom na račun po kratkom postupku – ogorčena je Palada.

Trenutno u njezinim apartmanima boravi 16 gostiju iz Belgije, Austrije i Njemačke. Gosti iz Belgije koji su stigli jučer već sutra odlaze jer se od buke ne mogu odmoriti.

vagabundo2
 

- Previše je buke rano ujutro. Nekoliko smo puta posjetili Hrvatsku, prvi smo put u Vodicama i nismo se ovome nadali. Ne želimo buku dok smo na odmoru. U Belgiji je također zabranjeno izvoditi građevinske radove u sezoni i nikome ne pada na pamet kršiti te odredbe, jer bi bili teško kažnjeni. Nemamo drugog izbora, nego otići drugdje gdje ćemo moći čuti vlastite misli – priča bračni par Moulin.

Richard Sperling iz Austrije, također gost gospođe Palada, kaže kako od ponedjeljka imaju problema s bukom koja nastaje na gradilištu.

- Počinju već u 7 ujutro, pa se ne možemo naspavati, kao ni naše dijete. Ovo bi trebao biti odmor, ali nije. Pitamo se kako se takvo što može događati, jer u Austriji to nije moguće. Kada je nešto zabranjeno, a radi se usprkos zabrani, obratite se policiji i ona nešto poduzme. Šokirani smo – kaže Sperling.

Ante Perica je, završava gospođa Palada, izjavio je da je vodički bog i da njemu nitko ništa ne može i da ga kazne ne zanimaju.

Želimo li uistinu da ovakve priče turisti koje željno iščekujemo kroz cijelu godinu nose sa sobom kući, umjesto da pričaju o prirodnim ljepotama i lijepim uspomenama nastalima u Hrvatskoj?

Izvor: Šibenski portal

Piše: Daria Validžić

- Link na izvorni članak: http://sibenskiportal.hr/2014/08/28/fotovideo-unatoc-zabrani-gradevinska-mehanizacija-narusava-mir-vodickih-gostiju/

 

Pročitano 5015 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 28 Kolovoz 2014 10:36

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.